MINVROM: IAEA positief over bedrijfsvoering Borssele

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

De veiligheid van de bedrijfsvoering van de kerncentrale Borssele ligt op een hoog niveau. Ook is de centrale goed onderhouden en wordt deze goed beheerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het International Atomic Energy Agency (IAEA) uit Wenen. Het IAEA heeft op verzoek van de Kernfysische Dienst van de VROM-Inspectie van 21 november tot 7 december de bedrijfsvoering in de kerncentrale Borssele onderzocht.

Follow-up
Het onderzoeksteam geeft daarnaast voorstellen om de veiligheid verder te optimaliseren. De directie van EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, neemt de suggesties en aanbevelingen ter harte en werkt mee aan de follow-up missie van de IAEA. Deze missie is ongeveer over anderhalf jaar.
De conclusies van het onderzoek zijn getoetst aan internationale standaarden en geaccepteerde goede werkwijzen. Het IAEA stelt de geconstateerde goede werkwijzen bij de kerncentrale ter kennis aan de internationale nucleaire industrie.

Het onderzoek
Bij het veiligheidsonderzoek heeft het IAEA-onderzoeksteam onder meer gekeken naar Management en Organisatie, Opleidingen, Bedrijfsvoering, Onderhoud, Technische Ondersteuning, Stralingsbescherming, Chemie en het Noodplan van de kerncentrale. Deze onderwerpen zijn belangrijk voor een veilige exploitatie van een kerncentrale. De Nederlandse overheid laat regelmatig in het kader van het toezicht internationale onderzoeken bij Borssele uitvoeren. De Kernfysische Dienst ontvangt binnen drie maanden het officiële rapport van het IAEA.