Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 08 dec 2005


Werkkapitaal

Ondernemingen in Nederland draaien op werkkapitaal. De kurk van het zakendoen ligt bij het beheersen van voorraden, debiteuren en crediteuren. Werkkapitaal gaat over geldstromen, in euros of andere valuta, over rendementsbeïnvloeding en over al die zaken waar iedere manager en ondernemer dagelijks mee te maken krijgt. Via het aansturen van het werkkapitaal beïnvloedt de ondernemer direct de resultaten en de cashflow van de zaak.

In deze workshop zullen onderwerpen aan de orde komen als logistiek, debiteurenbewaking, crediteurenbeheersing, rentebeleid, valutarisicobeheersing en cash management. Via praktijkcases en toepassing van theorie zal de manager/ondernemer na afloop van deze workshop het rendement en de cashflow van zijn eigen bedrijf kunnen optimaliseren.

Doelen van de training
Herkennen van het belang van werkkapitaal binnen de onderneming Vaststellen van debiteurentermijn, voorraadtermijn en crediteurentermijn en de effecten daarvan op rendement en cashflow Het begrijpen van het dupont-model en dit toepassen binnen ondernemingen
De effecten van diverse geldstromen binnen de onderneming begrijpen en tevens vaststellen welke mogelijke oplossingen er zijn voor betalingsverkeer, valuta-problematiek, risico van insolventie, renterisico enzovoort.

Bedoeld voor
Managers, financieel directeuren, bedrijfsleiders, afdelingshoofden, iedereen die binnen een onderneming invloed heeft op de hoogte van debiteuren, voorraden, crediteuren, valutarisicos, cashflow et cetera.

Programma
Sessie 1 - Werkkapitaal binnen de onderneming, in het bijzonder de technologisch-industriële sector.
Sessie 2 - Bedrijfspresentatie Werkkapitaal binnen de technologisch-industriële sector.
Sessie 3 - Werkkapitaal in de onderneming, de ratios en de verbetering van werkkapitaal door diverse instrumenten.
Sessie 4 - Vervolg sessie 3 met verdere cases, tevens mogelijkheid voor diverse deelonderwerpen.

Werkwijze
Tijdens de workshop wordt per sessie een doelstelling geformuleerd, waarna men aan de slag gaat met een daaraan gerelateerde oefening. Aan het eind van iedere sessie zal een en ander worden geëvalueerd.

Trainer
De workshop wordt verzorgd door drs. Hinrich C.A. Slobbe. Hij heeft jarenlang les gegeven in het Universitair en Hoger Economisch onderwijs. De laatste tien jaar traint hij bankiers, managers en bestuurders, in zowel profit, als non-profit omgeving. Trainingen op het gebied van budgetteren, kredietverlening, investeren in menselijk kapitaal. Hij heeft ervaring in interim management en tevens is hij ondernemer.

Kosten
Per deelnemer bedragen de kosten 289,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief uitgebreide documentatiemap, aperitief en maaltijd.

Datum, tijdstip en locatie
De bijeenkomst wordt gehouden op 11 januari 2006 van 15.00 uur tot circa 21.00 uur en vindt plaats aan de Boerhaavelaan 40 in Zoetermeer.

Aanmelden en meer informatie
U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier. Aanmelden kan tot uiterlijk 4 januari 2006. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Willems van de Stichting Members Benefits (079) 353 12 05.

In Company
Deze workshop kan, bij voldoende belangstelling, ook binnen uw onderneming worden gehouden. Voor nadere informatie en prijsopgave verzoeken wij u een e-mail te sturen naar info@membersbenefits.nl.

Stichting Members' Benefits, Claudia Willems, 079 - 353 12 05, cwi@fme.nl