Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

8 december 2005

Scheemda voert VROM-taken goed uit

De gemeente Scheemda heeft de laatste jaren grote vooruitgang geboekt met de uitvoering van VROM-taken. De handhavingscultuur is goed, achterstanden bij de uitgifte van milieuvergunningen zijn weggewerkt en de verwachting is dat er na 2007 geen verouderde bestemmingsplannen meer zijn. Ook de inhaalslag voor de afgifte van gebruiksvergunningen is vrijwel afgerond. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek van de VROM-Inspectie dat plaats vond in mei en juni van dit jaar. De gemeente is het eens met de conclusies en aanbevelingen en heeft in een bestuurlijke reactie al aangegeven welke onderdelen nog verder worden verbeterd.

De gemeente heeft - in tegenstelling tot 2001 toen een vorig onderzoek van de inspectie plaatsvond - organisatorisch en beleidsmatig de zaken op VROM-gebied nu goed voor elkaar. De inspectie is van oordeel dat Scheemda goed is voorbereid op het verlenen van de 1500 bouwvergunningen voor de drie gemeenten in het Blauwe Stad-gebied. De gemeente trekt hiervoor extra capaciteit aan. De inspectie adviseert de toets aan het Bouwbesluit meer transparant uit te voeren aan de hand van een daarvoor vast te stellen toetsingskader.

De inspectie stemt in met de datum van 2007 waarop alle bestemmingsplannen geactualiseerd moeten zijn. De wettelijke milieutaken voor bedrijven zijn op orde. De gemeente heeft ook de risicosituaties in kaart. Enkele vergunningen moeten worden aangepast aan de nieuwe veiligheidsregelgeving. Er bestaat nog geen inzicht in de gevaarlijke stoffen die via de het spoor, het Winschoterdiep en de A7 worden vervoerd, maar hierin wordt voorzien via een provinciaal project op het gebied van externe veiligheid.

De inspectie verwacht dat de gemeente snel een plan van aanpak opstelt waarin wordt aangegeven dat alle ongezuiverde lozingen van afvalwater worden vervangen door aansluitingen op het riool of dat alternatieve goedgekeurde voorzieningen (IBA's) worden aangelegd.

Inhaalslag

De inspectie is van mening dat de gebruiksvergunningen van goede kwaliteit zijn. De inhaalslag op dit punt is vrijwel afgerond. De controle op gebruiksvergunningen is op gang gebracht en wordt nog geĂŻntensiveerd. Met de instelling van een taakveld 'Handhaving en veiligheid' en met het vaststellen van het handhavingsbeleid is de afgelopen jaren een omslag in het denken over en de uitvoering van de handhaving in Scheemda tot stand gekomen. Download

Download rapport VROM-Inspectie (pdf, 200 KB): http://www.vrom.nl/docs/20058_Scheemda.pdf

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=22103 )