Gemeente Den Haag

december 2005
Ruim 18 miljoen euro voor Europese projecten in Den Haag (7 december)

Creatieve, culturele en toeristische impuls voor Centrum Zuid

Vijf Europese projecten in Den Haag Centrum Zuid krijgen ruim 18 miljoen euro subsidie. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de voorstellen van wethouder Pieter van Woensel. De projecten stimuleren de economische bedrijvigheid, verbeteren leefomstandigheden in de stad, versterken het toerisme en vergroten het culturele aanbod. De projecten de Creatieve Stad, de KPN Hallen, Museum De Frans Hals Remise, City Mondial en het Europees Bewoners Centrum komen in aanmerking voor de subsidie. Ze passen binnen het Europese subsidieprogramma Doelstelling 2 (D2) waaraan de gemeente, de Europese Commissie en een enkele andere geldschieters een bijdrage leveren. Wethouder Pieter van Woensel: "Met deze Europese subsidie krijgt de lokale economie een stimulans en creëeren we een hoop nieuwe banen."

Het project de Creatieve Stad zal de creatieve sector van Den Haag op de kaart zetten. Deze groeiende sector speelt een belangrijke economische rol. Den Haag wil daaraan graag een bijdrage leveren. Zo worden in het project panden verbouwd voor alteliers, werkpanden, culturele broedplaatsen, expositieruimte en oefen- en verblijfsruimten voor theatergezelschappen. Een nieuw stimuleringsfonds zorgt ervoor dat nieuwe initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en creatieve dienstverlening makkelijk van de grond komen.

Positieve uitstraling
De KPN Hallen gaan plaats bieden aan culturele en creatieve activiteiten en aan sportevenementen en de tramremise wordt een Trammuseum. Het bestaande project City Mondial wordt voortgezet en uitgebreid. Deze investeringen verbeteren de toeristische en culturele kracht van Centrum Zuid en leveren een positieve bijdrage aan de uitstraling van het Laakhavengebied en omgeving.

In het project Europees Bewoners Centrum staat centraal: bewoners maken de stad. Het project richt zich op verbetering van de leefomstandigheden in woonwijken. Samen met bewoners worden problemen, zoals overlast van (randgroep)jongeren, verslaafden en dak- en thuislozen aangepakt. Door bewoners hierbij te betrekken leren ze hoe organisaties en overheden werken en hoe ze daarop invloed kunnen uitoefenen. Het gaat om projecten in de Schilderswijk en Transvaal. Het Europees Bewoners Centrum is onderdeel van 'Residents for Regeneration' (R4R), een Europees netwerk voor het stimuleren van bewonersinitiatieven op het gebied van stedelijke revitalisering.

D2 gebied
Het Europese programma Doelstelling 2 richt zich op het gebied Den Haag Centrum Zuid met als doel het stimuleren van de economische bedrijvigheid. Het gebied Centrum Zuid is op het terrein van werk en inkomen een achterstandgebied. Den Haag is een van de negen steden in Nederland waar het D2-programma wordt uitgevoerd.