Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

Datum
8 december 2005
Ons kenmerk
DGW/GW 2005/1766
Doorkiesnummer

Bijlage(n)

1
Uw kenmerk

-
Onderwerp
rapport tussentijdse evaluatie proef grootschalige verwerking baggerspecie

Geachte voorzitter,

Op het algemeen overleg van 12 oktober 2005 over het Kabinetsstandpunt waterbodems en het Saneringsprogramma Waterbodem Rijkswateren heb ik toegezegd u de rapportage van de tussenevaluatie van de proef Grootschalige Verwerking van Baggerspecie toe te zenden. Bijgaand treft u deze rapportage aan.

In het AO-waterbodems was er vanuit de aanwezige fracties veel aandacht voor de perspectieven van verwerking van baggerspecie. Dit naar aanleiding van het verlaten van de NW4-verwerkingsdoelstelling in het kabinetsstandpunt (vanuit oogpunt doelmatigheid en kosteneffectiviteit). In dat kader heeft u de tussenevaluatie van de GVB toegezegd.

In de rapportage wordt geconcludeerd dat verwerken in algemene zin geen kosten-effectief alternatief voor het bergen in depots is. Slechts in bepaalde omstandigheden kan verwerken een reëel en concurrerend alternatief zijn voor storten van baggerspecie. Dit beeld wordt bevestigd door de ervaringen opgedaan in de Tijdelijke Stimuleringsregeling Verwerking Baggerspecie (SVB). De vooronderstelling dat verwerking in belangrijke mate een bijdrage kan leveren aan voldoende bestemmingen voor baggerspecie is daarmee in de praktijk getoetst en onjuist gebleken.

Het tussenevaluatierapport kan worden beschouwd als een nadere onderbouwing van het kabinetsstandpunt waterbodems.

Ik vertrouw erop u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen