Den Haag, 8 december 2005

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

over het niet aanpassen van de maximale huurprijzen van particuliere huurders bij huursubsidie.

1. Bent u op de hoogte van het feit dat bij VROM de hoogte van de huursubsidie, indien de rekenhuur hoger is dan de maximale huurprijs, wordt vastgesteld op basis van deze maximale huurprijs? Is het u bekend dat met name bij huurders in de particuliere sector de rekenhuur regelmatig hoger is dan de maximale huurprijs van de woning?

2. Bent u op de hoogte van het feit dat de maximale huurprijzen als gevolg van het afbouwen van de verouderingsaftrek per 1 juli 2002 met maximaal 10 punten, per 1 juli 2003 met maximaal 20 en per 1 juli 2004 met maximaal 30 punten is verhoogd? Kunt u aangeven of de maximale huurprijzen van huurders met een bovenmaximale rekenhuur is aangepast aan het afschaffen van de verouderingsaftrek?

3. Bent u op de hoogte van signalen van huurders in de particuliere sector waarbij de maximale huurprijs niet is aangepast aan het afschaffen van de verouderingsaftrek? Deelt u onze mening dat deze huurders vanaf juli 2002 minder huursubsidie hebben ontvangen dan waar zij recht op hadden? Is het u bekend dat het niet ontvangen bedrag aan huursubsidie kan oplopen tot honderden euro`s per jaar?

4. Heeft u huurders in de particuliere sector geïnformeerd over het afschaffen van de verouderingsaftrek en de mogelijke gevolgen voor de hoogte van de huursubsidie? Zo nee, waarom niet? Kunt u aangeven op welke wijze huurders zelf konden nagaan welke maximale huur VROM hanteerde voor het vaststellen van de hoogte van de huursubsidie?

5. Kunt u aangeven bij hoeveel huurders in de particuliere sector de huursubsidie is vastgesteld op basis van de maximale huurprijs in plaats van de rekenhuur? Kunt u aan de hand van de aan u verstrekte Huurcommissie-onderzoeken aangeven bij hoeveel huurders in de particuliere sector een verouderingsaftrek is verwerkt in deze maximale huurprijs?

6. Bent u bereid om bij deze huursubsidieontvangers alsnog de hogere maximale huur toe te passen en hun over voorgaande Huursubsidie tijdvakken met terugwerkende kracht en ambtshalve een hogere huursubsidie toe te kennen ?