Eneco


Kosten energie stijgen door hogere brandstofprijs

ENECO beperkt prijsstijging via kostenbesparing in bedrijfsvoering

Rotterdam, 8 december 2005. Per 1 januari 2006 verhoogt ENECO Energie haar tarieven voor consumenten en kleinzakelijke klanten voor de levering van gas, warmte en elektriciteit. De verhoging van de tarieven is het gevolg van de sterk gestegen inkoopkosten van gas en elektriciteit.
De overheid heeft bepaald dat in Nederland de gasprijzen gekoppeld zijn aan de olieprijzen. De prijs van aardgas wordt vastgesteld aan de hand van het gemiddelde prijsniveau van olie in de afgelopen zes maanden van mei tot en met oktober. Omdat de olieprijs al lange tijd op een zeer hoog niveau ligt, is het aardgas dat ENECO Energie inkoopt nu fors duurder geworden. De prijs van de warmte die ENECO levert via haar warmtenetten stijgt in gelijke mate. Doordat in Nederland de meeste elektriciteitscentrales met gas worden gestookt, stijgt door de hoge gasprijs ook de prijs van elektriciteit.

De stijging van de prijzen voor de levering van gas en elektriciteit komt bij ENECO daarmee ten opzicht van begin 2005 op 15%. Een voorlopige vergelijking van de nieuwe tarieven leert dat ENECO Energie haar positie goed kan handhaven.

Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh* elektriciteit en 2000 m3* aardgas gaat vanaf 1 januari 2006 bij ENECO 12,50 (inclusief BTW) per maand meer betalen aan leveringskosten. De maandelijkse leveringskosten komen daarmee op 86. Alle klanten worden de komende maand persoonlijk op de hoogte gesteld van de tariefwijziging. Vanaf heden zijn de tarieven te vinden op internet (www.eneco.nl/tarieven). Het termijnbedrag dat klanten betalen wordt vanaf januari automatisch aangepast. Klanten hoeven zo bij een gelijkblijvend energieverbruik niet aan het einde van het verbruiksjaar onverwacht bij te betalen. Voor klanten met een vasteprijscontract blijven de leveringstarieven ongewijzigd gedurende looptijd van het contract.

De kleine meerprijs voor Ecostroom® blijft ongewijzigd. Ecostroomklanten betalen slechts een meerprijs van 0,80 per maand ten opzichte van gewone stroom van ENECO Energie, op basis van een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh*.


* Dit is het gemiddelde verbruik van ENECO Energie-klanten.