Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO Slijterijen
08-12-2005

Op 6 december jl. hebben we als CNV Dienstenbond een onderhandelingsresultaat bereikt met uw werkgever. Het is ons echter gelukt om ten opzichte van de CAO supermarkten een gelijkluidende looptijd en extra loon uit te onderhandelen. We zijn zover gegaan dat de werkgevers uiteindelijk hebben aangegeven niet meer verder te willen onderhandelen. In die zin is dit bereikte resultaat echt het maximale wat we met praten kunnen bereiken.

Onze inzet was om voor u een hogere loonsverhoging uit te onderhandelen dan die van uw collegas in de supermarkt. U ontvangt een totale structurele loonsverhoging van 3,75% terwijl de CAO supermarkten een totale structurele loonsverhoging kent van 3% terwijl ook die CAO eindigt op 30 juni 2007. Wij zien dit als een compensatie van de in het verleden opgelopen achterstand. Samengevat ziet het resultaat er als volgt uit.

Looptijd
De CAO heeft een looptijd van 2 jaar en 9 maanden, van 1 oktober 2004 tot en met 30 juni 2007

Loon
De feitelijke lonen en de schaallonen worden aangepast met 1,75% per 1 december 2005, (periodeloners per 1e van de 13e periode 2005: 05-12-2005) Aanpassing van het loon vindt plaats in periode 13 en niet in de maand januari 2006. 0,75% per 1 juli 2006 (periodeloners per de
1e van de 8e periode 2006: 17 juli 2006) 0,75% per 1 december 2006 (periodeloners per 1e van de 13e periode 2006: 04-12-2006) en 0,5% per
1 april 2007 (periodeloners per 1e van de 4e periode 2007: 26-03-2007)

Aanvulling op de WIA bij Arbeidsongeschiktheid en reïntegratie

Aanvulling loon tijdens de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid
-Gedurende de eerste 26 weken doorbetaling van 100% van het laatstverdiende brutosalaris

-Gedurende de daarop volgende 26 weken doorbetaling van 90% van het laatst verdiende brutosalaris.

-Gedurende de daarop volgende 52 weken doorbetaling van 75% van het laatstverdiende brutosalaris, met daarop een aanvulling van maximaal 15% punten indien wordt meegewerkt aan reïntegratie waarbij de wettelijke criteria van de wet Verbetering Poortwachter gevolgd worden. Daarnaast krijgt u de aanvulling alleen indien u daadwerkelijk werk hervat, tenzij een arts oordeelt dat werken het herstel belemmert. Aanvulling loon tijdens de daarop volgende jaren van arbeidsongeschiktheid (maximaal over SV-loon)

Bij minder dan 35% arbeidsongeschiktheid

-in het derde jaar een aanvulling van 10 %

Ingeval betrokken medewerker in de IVA komt

-in het derde jaar en vierde jaar een loondoorbetaling tot 80% van het laatst verdiende brutoloon

-in het vijfde en zesde jaar een loondoorbetaling tot 75% van het laatstverdiende brutoloon

Ingeval betrokken medewerker in de WGA komt

-een aanvulling op het AO deel van het brutoloon in het derde en vierde jaar van 10%

-een aanvulling op het AO deel van het brutoloon in het vijfde jaar van 5%

VUT en Pensioen
Partijen nemen als uitgangspunt het principeakkoord voor aanpassing van de BPF-Detailhandel-pensioenregeling, om te voldoen aan de VPL-wetgeving d.w.z. de nieuwe fiscale wetgeving rond VUT en prepensioen. Dit akkoord is inmiddels goedgekeurd door de verschillende achterbannen van werkgevers en werknemers. Partijen spreken af dat medewerkers die in 2006 gebruik maken van de VUT-regeling tevens aanspraak kunnen maken op een VUT uitkering gedurende de periode waarin de medewerker 62,5 jaar is tot aan 63 jaar. Partijen gaan ervan uit, dat binnen de huidige reserves deze extra faciliteit aangeboden kan worden. Er wordt gekozen voor invoering van spaar-VUT.

Kinderopvangregeling
De kinderopvangregeling is ondergebracht in de regeling kinderopvang Levensmiddelenbedrijf. De actuele tekst zal worden opgenomen in de CAO.

Wachtdag
De wachtdag geldt vanaf de tweede ziekmelding per kalenderjaar. De status van huidige geldende afspraken binnen een bedrijf blijven gehandhaafd. De wachtdag wordt niet ingehouden bij een bedrijfsongeval.

Veiligheid
De uitvoering van artikel 34 lid 4 (plan van aanpak) zal vorm krijgen in de vorm van een afspraak waarbij als onderdeel van het Plan van Aanpak eenmaal per jaar het veiligheidsplan met de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging zal worden besproken. Een werkgroep zal nader onderzoeken op welke wijze onderzoek kan worden verricht naar de verbetering van afspraken rond Veiligheid.

Te volgen procedure
Nadat de definitieve tekst van het onderhandelingsresultaat door de beide partijen is goedgekeurd zullen we deze tekst, vergezeld van een stemformulier, naar u toe sturen en uw vragen uw stem uit te brengen. Afhankelijk van de uitslag wordt het resultaat dan wel of niet goedgekeurd. Overigens hebben de werkgevers aangegeven de 1,75% nu al in hun salarisverwerking voor december mee te nemen.

U ziet het, wilt u ten opzichte van uw collegas in de detailhandel bijblijven dan is het zaak om lid te worden van de CNV Dienstenbond. Zo zijn er nog veel meer voordelen verbonden aan uw CNV lidmaatschap. Kijk voor nog meer ledenvoordelen op www.cnvdienstenbond .nl of vraag een gratis infopakket aan via 023-565 10 52.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze info bel dan met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken via 0512-583 440 of e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl