Socialistische Partij

Geef ontwikkelingslanden ruimte voor het voeren van sociaal beleid

08-12-2005 * De SP vindt dat ontwikkelingslanden te weinig ruimte krijgen van de internationale donoren om sociaal beleid te kunnen ontwikkelen. Hierdoor komt het behalen van de millenniumdoelstellingen in 2015 ernstig in het geding.

Ewout Irrgang SP-Kamerlid Ewout Irrgang kaartte dit probleem vandaag aan in een debat over de internationale donoren, zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, dat werd gehouden met de ministers van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking. Al eerder vroeg de SP aandacht voor het fenomeen van de ondersteuning van de sociale sectoren en de personele inzet in ontwikkelingslanden.

Gedwongen door de armoedestrategieën van de internationale donoren liberaliseren veel arme landen hun dienstensector. En door de verplichting hun overheidsuitgaven sterk te reduceren kunnen veel ontwikkelingslanden onvoldoende geld reserveren voor zaken als gezondheidszorg en onderwijs. De SP wil dat sectoren als zorg en onderwijs niet langer vallen onder de budgetplafonds die worden ingesteld door de internationale donoren. Minister van Ardenne liet daarop tijdens de begrotingsbehandeling van Ontwikkelingssamenwerking weten deze problemen aan te kaarten bij het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Minister Zalm heeft nu ook toegezegd de situatie concreet in twee landen te zullen onderzoeken, te weten Kenia en Zambia.