Socialistische Partij

SP steunt acties: de brandweer verdient de FLO

08-12-2005 * In diverse steden zijn bij de brandweer wilde acties en stakingen uitgebroken. Het personeel komt in verzet tegen het nieuwe akkoord tussen gemeentelijke werkgevers en vakbonden, waarin het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) wordt afgeschaft. Op basis van dit akkoord zullen brandweerlieden voortaan langer dan het 55ste jaar moeten doorwerken, ook al kunnen zij dat fysiek niet meer aan. De SP heeft alle begrip voor de acties en steunt het verzet van de brandweer tegen de aantasting van hun verworven rechten.

De brandweer levert een enorme bijdrage aan de veiligheid van Nederland. Het werk is niet alleen fysiek zwaar, maar stelt de brandweerlieden ook bloot aan grote gevaren. Het FLO is een regeling waarin deze feiten wordt erkend, zodat brandweerpersoneel vroeger uit kan treden. Daarom is de afschaffing van het FLO voor de SP onacceptabel.

- De rechten zijn jarenlang opgebouwd: er is al voor betaald

- Brandweerlieden hebben altijd gewerkt met het idee dat de FLO zou bestaan

- Voor zware beroepen die mensen fysiek niet meer in staat zijn uit te voeren, geldt juist de FLO, en dat is iets anders dan VUT of pre-pensioen

- De brandweer heeft een lange werkweek van soms wel 72 uur

De verslechteringen komen uit de koker van het kabinet Balkenende. Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft het helemaal gehad met dit kabinet. De vele stakingen tegen het kabinetsbeleid hebben dit duidelijk gemaakt.

De bonden moeten zich aansluiten bij hun leden en niet bij deze regering. De SP roept het brandweerpersoneel op vol te houden en wenst hen alle succes. Een aantal lokale afdelingen van de SP bezoeken kazernes om de actievoerders een hart onder de riem te steken en een solidariteitsverklaring te overhandigen die Jan Marijnissen namens de SP heeft opgesteld.