Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-762       |
|                                            |Arnhem|8 december 2005|
|                                            |,     |               |
Resultaten uit Bestuurlijk overleg MIT
Extra geld voor N18, bevestiging afspraken A15

Minister Peijs heeft 73 miljoen extra toegezegd voor de N18 tussen Enschede-Groenlo. Dit is naar voren gekomen tijdens bestuurlijk overleg dat het landsdeel Oost (provincies Gelderland en Overijssel, het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (Kan) en de Regio Twente) op 23 november heeft gehad met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat. Onderwerp van gesprek was het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) tot 2020. De minister deed haar toezegging nadat de regionale partijen samen 117 miljoen euro hadden toegezegd. Gelderland werkt al sinds 2001 aan bestuurlijk en politiek draagvlak voor verbetering van de N18. Gedeputeerde Marijke van Haaren: "Ik ben blij dat we met onze inspanningen nu zover zijn gekomen. Sinds ons eerste convenant in 2004 wordt de realisatie van een nieuwe N18 steeds reëler. De leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in de Achterhoek moeten beter. Een goede verbinding tussen de stedelijke netwerken Arnhem/Nijmegen en Twente is van groot belang voor de economische ontwikkeling van onze provincie en in het bijzonder voor de Achterhoek. Ten slotte kan een doorgaande N18 de druk op de A50 tussen KAN en Twente verlichten. Het is van belang dat een nieuwe N18 er komt."

In totaal is nu 240 miljoen beschikbaar voor de N18. Naast de toezegging van de minister van in totaal 123 miljoen draagt de regio een bedrag van 117 miljoen bij. De provincie Gelderland neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: in het Statenakkoord 2003-2007 is voor de omleiding Eibergen 85 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag mag ook voor de realisatie van de N18, Varseveld - Enschede worden gebruikt mits de omleiding Eibergen gerealiseerd wordt. De gemeente Berkelland heeft 2 miljoen toegezegd, de Regio Twente 15 miljoen en de provincie Overijssel ook 15 miljoen.

Ten aanzien van de A15 zijn de afspraken bevestigd dat de minister bereid is te beginnen met de doortrekking in 2018. De regio heeft aangegeven bij te willen dragen in de bekostiging van een eventuele versnelling van de A15. In de plannen van het Rijk is nu opgenomen dat het Rijk in 2018 start met de realisatie van de doorgetrokken A15 tussen Bemmel en de A12 tussen Duiven en Zevenaar.

De regio werkt nu samen met Rijkswaterstaat/Directie Oost Nederland aan een financieringsplan voor realisatie van de doortrekking van de A15, waarbij beprijzen ook een optie is om versnelling van de aanleg te realiseren. Dit financieringsplan is begin 2006 klaar. Het Rijk start daarna met de planstudie voor de doortrekking A15.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij afdeling Communicatie, Everdien Gunsing, tel. (026) 359 90 65 of e-mail: e.gunsing@prv.gelderland.nl .


---- --