Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Het Rode Kristal erkend als internationaal beschermd embleem naast het Rode Kruis en de Rode Halve Maan

Het Rode Kristal - een rode ruit op een witte achtergrond - is het nieuwe toegevoegde embleem van de Internationale Rode-Kruis- en Rode-Halvemaanbeweging. Dit werd gisteren beslist op een conferentie van staten in Genève. Bij sommige conflicten werden de bestaande emblemen, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, niet als neutraal ervaren. Sinds 7 december is daarom een derde embleem internationaal erkend, als beschermend symbool voor slachtoffers en medische diensten. In de meeste landen blijft het bestaande embleem behouden. Ook in België blijft men het bestaande embleem en de naam Rode Kruis hanteren.

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn neutrale emblemen, die in conflictsituaties bescherming afdwingen voor slachtoffers van alle partijen en voor medisch en humanitair personeel. Zo is het rode kruis de omgekeerde Zwitserse vlag. De stichter van het Rode Kruis, Henri Dunant, was immers een Zwitser. In bepaalde conflicten echter werd deze beschermende functie van de symbolen niet gerespecteerd, omdat men er een religieuze connotatie aan gaf.

Om de werking van de Internationale Rode-Kruis- en Rode-Halvemaanbeweging te vergemakkelijken, werd daarom een derde embleem ontwikkeld, dat zowel naar vorm als naar naam volledig vrij is van nationale, culturele, religieuze, politieke of etnische connotaties: het Rode Kristal. Het kan gebruikt worden bij conflicten, waar het Rode Kruis en de Rode Halve Maan te risicovol zijn. Vanaf nu kan men het Rode Kristal hanteren bij conflicten waar het Rode Kruis en de Rode Halve Maan foutieve associaties oproepen en dus niet voldoende bescherming bieden. Het Rode Kristal is eenvoudig, duidelijk en neutraal.
Men kan echter nog steeds het Rode Kruis en de Rode Halve Maan gebruiken, als zich geen interpretatieproblemen voordoen. Voor internationale missies kunnen het Internationale Rode-Kruiscomité en de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode-Halvemaanverenigingen beslissen of ze het nieuwe symbool gebruiken of niet.

Bijkomende identificatieproblemen worden ineens ook opgelost. Sommige nationale verenigingen wilden liever niet kiezen tussen het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Ze wilden beide kunnen gebruiken. Dit was bijvoorbeeld zo voor Eritrea. Andere verenigingen ondervonden problemen bij deze symbolen en creëerden daarom hun eigen herkenningsteken. Die werden echter internationaal niet aanvaard. De Rode Davidster van de Israëlische vereniging is hiervan een bekend voorbeeld.

Identificatie blijft zaak van de nationale verenigingen. In België blijft het Rode Kruis de naam en het embleem van de vereniging. Ook de internationale componenten van de Rode-Kruisbeweging behouden hun naam. Zo wijzigt niets aan de benaming van de Internationale Rode-Kruis- en Rode-Halvemaanbeweging.

Mechelen, 8 december 2005