GroenLinks

Brave new Kosovo

8 december 2005

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is benoemd tot vaste rapporteur voor het Europees Parlement voor Kosovo. Hij volgt de gebeurtenissen in deze officieel nog steeds tot Servië behorende provincie zes jaar na de oorlog op de voet. Daarom was Joost Lagendijk woensdag uitverkoren om het boek 'Brave new Kosovo' in ontvangst te nemen in het Europees Parlement.

Het boek 'Brave new Kosovo' is uitgegeven door Pax Christi en schetst een beeld van Kosovo in scherpe zwart-wit foto's. De foto's zijn gemaakt door de fotograaf Dirk Jan Visser. Verder bevat het vier geschreven portretten van gewone Kosovaren. Ook de premiers van Kosovo en Servië en Montenegro geven hun visie op de situatie.

De presentatie werd gevolgd door een debat over hoe het nu verder moet met Kosovo. In VN-verband zijn sinds twee maanden onderhandelingen begonnen over de toekomstige status van Kosovo. Die zullen vrijwel zeker leiden tot onafhankelijkheid van Kosovo, maar volgens Joost Lagendijk zal dit niet zonder slag of stoot gebeuren. Er zijn onder andere harde garanties nodig voor een goede behandeling van de Servische minderheid, maar ook voor andere minderheden zoals de Roma. "De Europese Unie wil perspectief bieden aan dit deel van de Balkan en het is daarom noodzaak dat de Eu de leiding neemt bij het verder democratiseren van Kosovo om geweld in de toekomst te voorkomen," aldus Joost Lagendijk.

Zie ook:


* website Dirk Jan Visser

«