GroenLinks

Big Brother-maatschappij komt dichterbij

8 december 2005

Volgende week stemt het hele Europees Parlement over het omstreden voorstel om bel- en surfgegevens van iedereen langdurig op te slaan. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg organiseerde woensdag een hoorzitting om de ingrijpende gevolgen van deze maatregel nog eens in kaart te brengen.

Dat opsporingsdiensten niet altijd even integer met persoonlijke gegevens omgaan, werd duidelijk in de zaak van de van verkrachting beschuldigde Arsenal-speler Robin van Persie. Meer dan 200 agenten konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en probeerden in te loggen in het digitale onderzoeksdossier van de voetballer. Het merendeel van de agenten was niet met de zaak belast en viel door de mand doordat de computer hun namen registreerde.

Met dit voorbeeld maakte Sjoera Nas van de privacy-organisatie 'Bits of Freedom' duidelijk wat de gevaren kunnen zijn van de massale opslag van zogenaamde verkeersgegevens (wie belt en mailt met wie, voor hoelang en waar vandaan). Hoe meer gegevens er verzameld worden, hoe lastiger om ze te beveiligen en misbruik tegen te gaan.

Ook de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming en een vertegenwoordiger van de Europese branche-organisatie van telecombedrijven toonden zich erg bezorgd over de gevolgen voor de privacy. De regeringen kunnen niet hard maken waarom een dergelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer gerechtvaardigd is.

Politiek handjeklap
Toch lijkt het er sterk op dat de grote fracties in het Europees Parlement zwichten onder de druk van de nationale regeringen. Met name de Britse regering wil dat het Europees Parlement nog vóór het einde van het jaar hun voorstel goedkeurt. Nog geen week nadat de justitiecommissie van het Europees Parlement akkoord ging met een opslag van maximum een jaar, sloten de christendemocraten en de socialisten achter de rug van de andere fracties om een deal met de regeringen voor een bewaartermijn van twee jaar mét mogelijkheid voor verlenging.

"Onverantwoord en dom!" vindt Kathalijne Buitenweg. "De grote fracties ondergraven de positie van het Europees Parlement door klakkeloos toe te geven aan de nationale regeringen voordat het officiële standpunt van het Europees Parlement bekend is. Een ingrijpende maatregel als deze vereist strenge parlementaire controle, die niet ondergeschikt mag worden gemaakt aan partijpolitieke machtspelletjes."

De groenen zullen volgende week in Straatsburg vragen om het gehele voorstel te verwerpen. Aangezien de christendemocraten en de socialisten samen een grote meerderheid hebben in het Europees Parlement, is het vrijwel zeker dat het voorstel van de regeringen aangenomen wordt.