Provincie Zeeland



Gladheidbestrijding provinciale wegen

Nu de winter voor de deur staat, is de provincie Zeeland weer druk bezig gladheid op de Zeeuwse provinciale wegen te bestrijden. Strooien en sneeuwruimen zijn vanaf oktober tot en met april belangrijke taken van de medewerkers aan de provinciale wegen, de kantonniers. Zij zijn in de winterperiode op afroep beschikbaar.

Gladheidmeldsysteem

De provincie Zeeland strooit preventief bij normale winterse omstandigheden. Hiervoor gebruikt de provincie een gladheidmeldsysteem. Meetpunten in en naast de wegen geven aan hoe koud het is en of gladheid gaat optreden. Via een computerprogramma wordt de gladheidcoördinator ruim voor de werkelijk optredende gladheid gewaarschuwd. Hij zorgt ervoor dat de kantonniers de strooiwagens laten uitrukken. Als het zout op de weg gestrooid is, heeft het enige tijd nodig om in te werken. Het kan voorkomen dat de weersomstandigheden zo slecht zijn, dat het onmogelijk is om alle wegen volledig sneeuwvrij of voldoende stroef bij ijzel te houden.

Fietspaden

Behalve de wegen worden ook de fietspaden gestrooid. Het effect op de fietspaden is meestal wat minder. Dat komt doordat fietspaden minder intensief worden gebruikt dan de hoofdrijbaan. Juist het veelvuldige gebruik van een weg zorgt voor een groot strooi-effect. De provincie stemt de gladheidbestrijding af met andere Zeeuwse wegbeheerders.

7 december 2005, Ingrid de Kubber 0118-631824, persberichtnummer 162/05