Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

08-12-2005

De Jonge Akademie breidt uit met tien leden

De Jonge Akademie heeft er tien nieuwe leden bij. Het zijn onderzoekers uit alle disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen, en nog geen tien jaar gepromoveerd zijn. De Akademie wil door middel van De Jonge Akademie jongere onderzoekers in aanraking brengen met collega's uit vakgebieden buiten hun specialisme. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke conferenties, publieksactiviteiten, en brengt gevraagd en ongevraagd haar mening op maatschappelijke en politieke thema's.

Een commissie met leden van De Jonge Akademie en de KNAW selecteert jaarlijks tien nieuwe leden op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld. Nieuwe leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. DJA-leden treden na een vijfjarig lidmaatschap af.

De nieuwe leden van De Jonge Akademie zijn:

Dr. David de Cremer (sociale psychologie UvT)
David de Cremer (1975) is actief op het terrein van de sociale psychologie. Zijn onderzoek op het gebied van de procedurele rechtvaardigheid, naar leiderschap en samenwerking en naar motieven en vertrouwen is van belang voor vakgebieden als het recht, de gedragseconomie en de biologische psychologie.

Dr. Nynke H. Dekker (natuurkunde TUD)
Nynke Dekker (1971) is opgeleid als atoomfysicus, maar werkt inmiddels binnen het terrein van de biofysica en doet daarnaast ook puur-moleculair werk. Haar onderzoek in de enkel-molecuul biofysica is van fundamentele interesse, maar ook relevant voor de behandeling van kanker.

Dr. Oscar C. Gelderblom (geschiedenis UU)
Oscar Gelderblom (1971) werkt als historicus op het grensvlak van economie en geschiedenis. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van handel en financiën in de vroegmoderne tijd, waarbij hij theoretische verdieping heeft aangebracht in dit type onderzoek. Hij is onderzoeksleider van het N.W. Posthumus instituut.

Dr. Huibert Mansvelder (biologie VU)
Huibert Mansvelder (1968) heeft een neurofysiologische achtergrond, maar werkt samen met klinisch genetici, gedragsfarmacologen en moleculair en computationeel neurowetenschappers. Daarnaast heeft hij wetenschapsfilosofie en muziektheorie gestudeerd. Hij doet onderzoek naar sociaal geaccepteerde verslavingen, zoals tabaksverslaving, en de manier waarop die ingrijpen in de manier waarop de hersenen werken.

Prof. dr. Mark A. Peletier (wiskunde TU/e)
Mark Peletier (1969) houdt zich naast wiskundig onderzoek bezig met de toepassingen van de wiskunde binnen industrie, biologie en geologie; op dat laatste gebied onderzocht hij bijvoorbeeld, samen met geologen, hoe aardlagen op de lange duur vervormen en vouwen. Peletier is bovendien actief in het uitleggen van zijn onderzoek aan een breder publiek, onder meer aan kinderen. Hij is ook actief lid van het Koninklijk Wiskundig Genootschap.

Dr. Brenda W.J.H. Penninx (medische wetenschappen, epidemiologie VU) Brenda Penninx (1970) is actief in onderzoek naar de interactie tussen psychosociale factoren en gezondheid. Aspecten als sociale steun, psychologische cognities en depressieve symptomen hebben - zo blijkt uit haar onderzoek - een belangrijke impact op lichamelijke gezondheid. Ze is betrokken bij onderzoek naar veroudering en werkt daarbinnen samen met wetenschappers uit de gerontologie, sociologie, psychologie, biostatistiek en geneeskunde.

Dr. Joost N.H. Reek (scheikunde UvA)
Joost Reek (1967) doet onderzoek in de supramoleculaire chemie, wat expertise vereist in verschillende subdisciplines van scheikunde, biologie en natuurkunde. Zijn werk op het gebied van de katalyse is van wetenschappelijk belang én heeft commerciële potentie. Daarnaast geeft hij lessen en proefcolleges aan scholieren om die voor de wetenschap enthousiast te maken.

Dr. Jeroen Salman (cultuurgeschiedenis, boekgeschiedenis, letterkunde, historische pedagogiek UU)
Jeroen Salman (1961) combineert archiefonderzoek, iconografisch onderzoek en mentaliteitsgeschiedenis en weet zo onvermoede verbanden te leggen. Zijn onderzoek kenmerkt zich door een brede interdisciplinaire benadering van 'vergeten' historische thema's als populaire literatuur en kinderboeken. Hij is ook betrokken bij het maken van tentoonstellingen over zijn werk.

Prof. mr. drs. Carla Sieburgh (burgerlijk recht RU) Carla Sieburgh (1969) kreeg een opleiding als jurist en medicus. In haar onderzoek weet ze onder meer wiskunde, filosofie en straf- en bestuursrecht te combineren. Haar juridische werk legt daarnaast ook verbanden met maatschappelijke ontwikkelingen zoals wrongful life en wrongful birth.

Prof. dr. Stefan Stremersch (marketing EUR)
Stefan Stremersch (1972) werkt op de vakgebieden economie, bedrijfswetenschappen en internationale marketing. Hij legt in zijn onderzoek dwarsverbanden tussen micro-economie, gezondheidswetenschappen, culturele studies en technologie.

De nieuwe leden van DJA worden op 24 januari 2006 officieel geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam.
Meer over de activiteiten van DJA, en een volledige ledenlijst, vindt u op www.knaw.nl/dja

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl