Het Nederlandse Rode Kruis

08 december 2005
Nieuw embleem aangenomen naast Rode Kruis en Rode Halve Maan

Strijders in Sierra Leone bestuderen een folder over de emblemen.

Na 3 dagen intensief onderhandelen werd vannacht om 1 uur het Derde Aanvullend Protocol bij de Verdragen van Genève aangenomen. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de bescherming van medische hulpverleners en de mensen die zij hulp bieden.

Rode Kruis en Rode Halve Maan
Het Rode Kruis-embleem werd in 1864 in de eerste Conventie van Genève vastgelegd. Men zocht naar een duidelijk herkenbaar symbool ter bescherming van gewonden en hulpverleners. In 1929 werd ook de rode halve maan als tweede officieel embleem erkend. Het nieuwe embleem zal de bestaande emblemen niet vervangen, maar aanvullen.

Rode kristal of de rode ruit?
Het nieuwe embleem wordt in het Engels aangeduid met the Red Chrystal. Zodra de Nederlandse Regering het Protocol heeft ondertekend, zal het Derde Aanvullende Protocol worden vertaald en wordt duidelijk voor welke vertaling Nederland kiest: het Rode Kristal, of toch de Rode Ruit?

Waarom nog een embleem?

Dit is het derde symbool: de ´red crystal´, de rode ruit of het rode kristal

In sommige conflictgebieden worden het rode kruis en de rode halve maan niet meer als neutraal symbool gezien. De levens van slachtoffers en hulpverleners komen dan in gevaar. Het extra embleem zonder religieuze associatie kan uitkomst bieden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het nieuwe embleem geen dergelijke associatie heeft.

Wereldwijd netwerk
Ook vanuit de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-beweging bestond behoefte aan een extra embleem. Sommige nationale verenigingen kunnen of willen niet kiezen voor óf het rode kruis, óf de rode halve maan. Zo kunnen de nationale verenigingen van Eritrea en Israël nu kiezen voor het nieuwe embleem.

De nationale vereniging van Israël gebruikt sinds 1930 de rode Davidsster. Het gebruik van één van de erkende emblemen is echter een voorwaarde voor erkenning als lid van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-beweging. Deze erkenning kan nu plaatsvinden. Door een samenwerkingsovereenkomst tussen de Palestijnse Rode Halve Maan en de Israëlische Magen David Adom is al een belangrijke stap gezet.

Rode Kruis-embleem blijft!
De rode ruit vervangt de erkende emblemen niet. Nederland koos indertijd voor het rode kruis-embleem. Dat embleem zal dus niet veranderen: het Nederlandse Rode Kruis blijft het Nederlandse Rode Kruis. Ook zullen de landen die de rode halve maan gebruiken, dit blijven doen.