Gemeente Abcoude


Bomenkap in Botshol

Veiligheid versus landschapsbeeld
Nieuwe bomen
Communicatie
Procedure
Meer informatie

Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) wil in januari starten met het verstevigen van de dijk bij Botshol. Deze moet versterkt worden omdat hij door de doorgaande zetting van de ondergrond steeds lager wordt. Als het hoogheemraadschap niet ingrijpt zal de dijk over enkele jaren zo laag zijn dat bij hoge waterstanden het water eroverheen stroomt.

Veiligheid versus landschapsbeeld

Na versterking van de dijk moet deze weer 25 jaar sterk en hoog genoeg zijn. Hiervoor is het noodzakelijk dat het binnentalud minder steil wordt, dat sloten omgelegd worden en dat lokaal een steunberm bij de teen van de dijk aangebracht wordt. Op de plaats waar AGV de versterkingsmaatregelen uit moet voeren staan momenteel veel bomen. Er moet dus een afweging gemaakt worden tussen de veiligheid van de mensen in de polder en het landschapsbeeld. Veiligheid voor de polderbewoners weegt hier zwaarder. Het hoogheemraadschap heeft daarom een kapvergunning aangevraagd voor de bomen die in de weg staan van de dijkverbetering.

Nieuwe bomen

AGV wil echter voor iedere boom uit de kapvergunning een nieuwe boom planten op een veilige plaats zodat het landschap na enkele jaren weer net zo mooi, of misschien nog mooier is dan nu. Hierbij hanteert het AGV drie uitgangspunten:

* Behoud van indien mogelijk de meest karakteristieke bomen met technische hulpmiddelen, waarbij toch de veiligheid gewaarborgd blijft.

* Duurzame beplanting op locaties waar deze niet in de weg staat voor een volgende dijkversterking. De bomen kunnen dan minstens 50 jaar blijven staan.

* Dynamische beplanting (snelgroeiende bomen zoals wilgen en essen) op plaatsen waar deze geen gevaar vormt voor de veiligheid, maar bij een volgende verbetering misschien wel gekapt moet worden.

Communicatie

Op 17 november heeft DWR een informatieavond voor de bewoners Botshol en Winkeldijk georganiseerd. Dit in aanvulling van de zogenoemde keukentafelgesprekken die met alle grondeigenaren apart zijn gevoerd. Er is bij de gemeente één zienswijze binnengekomen. Deze is niet meegenomen in de besluitvorming. De kapvergunning is verleend omdat de gemeente veiligheid boven het behoud van bomen plaatst.

Procedure

U kunt tegen deze verleende kapvergunning bezwaar aanteken (zie Officiële bekendmakingen).

Meer informatie

Meer informatie over de dijkversteviging en het bijbehorende landschapsplan vindt u op de website van DWR.

---

8 december 2005

Gemeentegids 2005/2006
Burgerjaarverslag 2004
Digitale nieuwsbrief
Connectcar

© 2005 Gemeente Abcoude. Disclaimer