Gemeente Heemskerk


Bus wel door Zuidbroek-Oosterwijk na Heemskerkse lobby

HEEMSKERK Wethouder Leo van der Kolk van de gemeente Heemskerk heeft samen met vertegenwoordigers van de bewoners van Zuidbroek-Oosterwijk donderdag 1 december opnieuw aan de bel getrokken bij de provincie over de nieuwe busroutes van Connexxion. Deze actie heeft succes gehad. De statenfracties van de provincie waren het eens met de opmerkingen van de wethouder en hebben bij gedeputeerde Mooij aangedrongen op een oplossing voor het verdwijnen van de buslijn uit de wijk Zuidbroek-Oosterwijk en het niet opnemen van station Heemskerk in de busroutes.

De provincie is ter elfder ure met een oplossing gekomen die recht doet aan de behoeften van de wijk Zuidbroek-Oosterwijk. Buslijn 167/168 gaat rijden vanaf de Laan van Broekpolder (halte bij de rotonde Hoflaan) naar de Beneluxlaan. Vervolgens rijdt deze bus via de oude route langs de Duitslandlaan, de Jan Ligthartstraat, de Ruysdaelstraat en verder. Er wordt een nieuwe bushalte aangelegd ter hoogte van de rotonde Beneluxlaan/Duitslandlaan. Deze lijn wordt in stand gehouden totdat er duidelijkheid is over de mogelijkheid om een bushalte aan te leggen aan de achterkant van station Heemskerk (Broekpolderzijde) medio 2007.

Heemskerkse lobby
Wethouder Van der Kolk maakte gebruik van de mogelijkheid om in te spreken bij de statencommissie Wegen en vervoer. Hij deed dit namens het college en de raad. Gerard Castricum sprak in namens de verkeerswerkgroep Zuidbroek-Oosterwijk. Van der Kolk wees erop dat het creëren van een nieuwbouwwijk als de Broekpolder met 13.000 inwoners ertoe zou moeten leiden dat de buslijnen worden uitgebreid. Het kan niet leiden tot het weghalen van een bestaande buslijn door een sterk vergrijzende wijk als Zuidbroek-Oosterwijk. Van der Kolk heeft voortdurend overleg gevoerd met de provincie. Ook de Heemskerkse raadsfracties hebben per brief de statenfracties geïnformeerd over de verslechterde busroutes. Daarnaast is ook door diverse Heemskerkse fracties met collega-Statenleden gesproken. Dat was volgens de wethouder duidelijk merkbaar. Ook hebben Heemskerkse instellingen als het Algemeen Maatschappelijk Werk en de Stut brieven gestuurd. De Heemskerkse lobby heeft dus succes gehad.