Gemeente Heemskerk


Subsidie voor activiteiten AZC

HEEMSKERK De Stichting Heemskerk Gastvrij krijgt van burgemeester en wethouders een subsidie van 5.000 voor het organiseren van sociaal-culturele activiteiten voor de bewoners van het Heemskerkse asielzoekerscentrum (AZC) in het komende jaar.

Stichting Heemskerk Gastvrij is een particuliere organisatie van Heemskerkse burgers, die in 2001 werd opgericht ter voorbereiding op de vestiging van het AZC aan de Communicatieweg (februari 2002). Het doel van Heemskerk Gastvrij is onder andere: Het creëren van draagvlak in de Heemskerkse samenleving voor de asielzoekers;
Het vergroten van het sociaal netwerk van de asielzoekers; Het organiseren van sociaal-culturele activiteiten

Gemiddeld verblijven 275 bewoners in het AZC. De Stichting Heemskerk Gastvrij heeft de afgelopen jaren veel bewegings en sportactiviteiten georganiseerd voor met name kinderen en jongvolwassenen. Voor de oudere jeugd en voor volwassenen is in 2004 tweedehands fitnessapparatuur aangeschaft.
Aan ontspanning wordt ook ruime aandacht besteed, zo worden onder meer bezoeken gebracht aan recreatieparken. Veel werk wordt ook gemaakt van de viering van het Lentefeest en van het Winterfeest (waarbij inbegrepen het Sint Nicolaas-feest). Ook in de zomervakantie zijn er tal van activiteiten voor de asielzoekers.
Voor volwassenen is er een wekelijks huiskamerproject en speciaal voor vrouwen is er een cursus aerobic opgezet.
De Stichting Heemskerk Gastvrij wil deze en andere activiteiten nog tot en met februari 2007 organiseren. Het contract dat de gemeente Heemskerk met het COA over het AZC heeft afgesloten loopt dan namelijk af.