VVD



Nieuws

7 dec 2005 - VVD: extra financiële middelen voor
zwakke schakels Nederlandse kust

Tijdens de begrotingsbehandeling Verkeer en Waterstaat heeft Janneke Snijder-Hazelhoff gepleit voor extra financiële middelen voor het versterken van de zwakke schakels in de Nederlandse kust.

VVD-woordvoerder Snijder schetst een toekomstbeeld voor 2015 waarin de primaire waterkering op orde is en de Nederlander is verzekerd van een veilige kust. Daarvoor is thans wel een flinke investering nodig om de zwakke plekken in kust aan te pakken. De Nederlandse kuststrook kent op dit moment acht plekken die als zwak bestempeld kunnen worden.

Uit onderzoek blijkt dat de getijdenbelasting op de kust groter is dan verwacht, waardoor sommige zwakke schakels niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen. Om een snelle aanpak van de kustversterking een impuls te geven heeft de VVD-woordvoerster een amendement ingediend waarin een bedrag van ¤ 50 miljoen wordt vrijgemaakt voor het versneld versterken van de zwakke schakels. Met dit geld kunnen een aantal noodzakelijke dijkverzwaringen, zoals de Markermeerdijk (tussen Enkhuizen en Hoorn), al komend jaar worden uitgevoerd.

Daarnaast kunnen projectplannen voor zwakke schakels sneller worden afgerond. Voorbeelden hiervan zijn de zwakke schakels bij Ter Heijde, Scheveningen en Noordwijk. De economische ontwikkeling van de twee laatst genoemde plaatsen zit op slot doordat er geen of weinig tempo zit in de aanpak van de kustversterking. De VVD is van mening dat beide recreatieve en toeristische trekpleisters op korte termijn de aandacht en aanpak dienen te krijgen die nodig is om het slot er in figuurlijke zin vanaf te halen.

woensdag 7 december 2005

Voor nadere informatie: j.snijder@tweedekamer.nl