Gemeente Leeuwarden


Landelijke bekroning voor Waterspeelplaats Potmarge

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-12-2005)

Bij de verkiezing Kindvriendelijke Projecten in de Openbare Ruimte is de Waterspeelplaats in het Potmarge-gebied landelijk bekroond. De Leeuwarder inzending is één van de vijf prijswinnaars. Zij ontvangen in januari een trofee uit handen van minister Sybilla Dekker van VROM.

De prijsvraag rondom Kindvriendelijke Projecten is een initiatief van het Netwerk Child Friendly Cities en werd georganiseerd door Jantje Beton, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van VROM, in samenwerking met Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (BNSP) en 3VO. Het doel van de verkiezing was om projecten in beeld te brengen waarbij op een bijzondere manier wordt gewerkt aan een beter leef- en opvoedingsklimaat voor kinderen en jongeren. De meest aansprekende projecten worden opgenomen in de bundel `Kindvriendelijke Initiatieven' die in het voorjaar van 2006 verschijnt.

In totaal ontving de jury zeventig inzendingen van 43 gemeenten. De vakjury heeft de ingediende initiatieven beoordeeld en hieruit tien projecten genomineerd. Vervolgens koos de jury afgelopen week vijf winnende projecten. Naast Leeuwarden vielen Amsterdam, Rotterdam, Zaanstad en Meppel in de prijzen.

De kinderwaterspeelplaats is een functionele invulling van één van de groene lobben van de Potmarge. Dit gebied heeft in de afgelopen jaren een ingrijpende gedaantewisseling ondergaan. Hierdoor is dit gebied zowel in stedenbouwkundig, recreatief als ecologisch opzicht sterk verbeterd. Op zaterdag 2 oktober 2004 is de waterspeelplaats op feestelijke wijze in gebruik genomen. De speelplaats bestaat uit verschillende klimtoestellen die in en rondom ondiep water zijn geplaatst. Sinds de zomer van 2005 bewaakt Wetterskip Fryslân permanent de kwaliteit van het water zodat de jeugd 's zomers volop waterplezier kan beleven in deze waterspeelplaats.