Gemeente Harlingen

Gebiedsgericht beleid bij sanering huishoudelijke lozingen 8-12-2005
Wetterskip Fryslân heeft gekozen voor gebiedsgerichte aanpak van de sanering van huishoudelijke lozingen in het buitengebied van Fryslân. Hierdoor is het mogelijk om extra maatregelen te treffen in die gebieden van de provincie/gemeenten waar dat het meest nodig is.

Het gebiedsgerichte beleid streeft naar de aanleg van gemeentelijke riolering of minizuiveringen (IBA's) bij de huishoudens in de zogenaamde vrij afstromende gebieden. Dit zijn voornamelijk de hogere en minder waterrijke zandgronden en bevinden zich buiten de gemeente Harlingen. Voor die gebieden geldt dan dat een vergaande zuivering van het huishoudelijk afvalwater noodzakelijk is door middel van de aanleg van riolering en IBA's waarvoor het Wetterskip Fryslân per betrokken huishouden 1.000 subsidie beschikbaar stelt. Deze subsidie wordt verder uitgewerkt in de bijdrageregeling die vanaf 25 november t/m 22 december 2005 bij alle gemeenten en waterschapskantoren ter inzage ligt.

Het andere aspect van het gebiedsgerichte beleid is dat bij de huishoudelijk lozingen van de niet vrij afstromende gebieden - de meer waterrijke gebieden in de provincie zoals die binnen de gemeente Harlingen voorkomen - in ieder geval tot 2015 géén extra maatregelen nodig zijn. Het gaat dan om huishoudens in de niet vrij afstromende (lager gelegen) gebieden die lozen via een nieuwe Verbeterde Septic Tank met een inhoud van 6 m3 of met een aanwezige, goed onderhouden, septic tank of beerput voor het toilet en een bezinkputje voor het grijze afvalwater (afkomstig uit de keuken, douche en wasmachine). Een uitzondering is gemaakt voor huishoudelijke lozingen die problemen veroorzaken, door bijvoorbeeld stankhinder. Bij deze knelpunten kan in overleg met Wetterskip Fryslân en de gemeente eventueel ook een waterschapsbijdrage van 1.000,- worden verleend om de lozing te saneren met gemeentelijke riolering of een IBA.

Meer informatie?
Wetterskip Fryslân en de gemeente zullen de huishoudens, in de loop van 2006, middels een brief en folder, informeren over de consequenties van het gebiedsgerichte beleid voor de lozing bij woningen.