Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 december 2005


Vragen van de leden Timmermans en Leerdam (beiden PvdA) aan de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur &Wetenschappen


over het culturele erfgoed van de Limburgse mijnbouw.


1.

Willen de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de gemeente Brunssum dat voormalige mijnwerkerswijken in die gemeente worden aangewezen als beschermd dorpsgezicht?


2.

Deelt u het oordeel van beide instanties dat deze mijnwerkerswijken van grote cultuurhistorische waarde zijn, mede omdat deze zogeheten mijnkoloniën zijn opgezet volgens de filosofie van een tuindorp, wat uniek is in Nederland?


3.

Zo ja, bent u bereid zich ervoor in te spannen dat de wens van genoemde instanties kan worden verwezenlijkt? Zo ja, waaruit bestaan dan uw inspanningen? Zo nee, waarom niet?


4.

Is u bekend dat het op 17 december 2005 precies veertig jaar geleden is dat toenmalig Minister van Economische Zaken Den Uyl in de stadsschouwburg van Heerlen het sluiten van de mijnen aankondigde? Zal de Minister van OC&W ook deelnemen aan de herdenkingsbijeenkomst die op die datum in Heerlen zal worden gehouden?


5.

Zo ja, doet zij dat mede om namens het kabinet aan te geven dat er alle aanleiding is ook voor de landelijke overheid om stil te staan bij een voor de Limburgse regio zo bepalend moment in de moderne geschiedenis?


6.

Zo ja, bent u bereid dan ook de daad bij het woord te voegen en in overleg te treden met zowel de Provincie Limburg als de lokale overheden in de voormalige mijnstreek om te bezien in hoeverre de rijksoverheid een bijdrage kan leveren aan het in stand houden van cultureel erfgoed van de mijnbouw in Limburg? Zo ja, wilt u de Kamer vóór 17 december 2005 laten weten of u hiertoe bereid bent en vervolgens van de resultaten van dit overleg berichten? Zo nee, waarom niet?


L1 Teletekst van 7 december 2005