Gemeente Amsterdam

Stakingen Amsterdamse brandweer

8 december 2005
---
Djoe Lan Tan

De Amsterdamse brandweer is sinds vanochtend bezig met een wilde staking. De ochtendploeg heeft zich massaal ziek gemeld. Het te kort aan werkend brandweerpersoneel wordt nu aangevuld met burgerpersoneel en militairen van het leger. Burgemeester Job Cohen en brandweercommandant Kees te Boekhorst gaven vanochtend een reactie op de staking en een toelichting op de te nemen acties.

Burgemeestger Cohen en Brandweercommandant Te Boekhorst Het brandweerpersoneel dat vanochtend de nachtploeg had moeten aflossen, heeft zich massaal ziek gemeld. Hierdoor is een te kort aan werkend brandweerpersoneel ontstaan.

Hulp van het leger

Burgemeester Cohen liet vanochtend weten dat het Amsterdamse brandweercorps voorlopig hulp krijgt van het leger. Het gaat zowel om burger- als militair personeel die een brandweeropleiding hebben gehad. Ze zijn afkomstig van onder meer luchthavens, de marine en militaire vliegvelden.

Basis brandweerzorg garanderen

Met deze aanvulling kan de gemeente in ieder geval een basis brandweerzorg garanderen. Zij rukken uit voor de basistaken. ,,Dus katjes uit de boom halen, gebeurt niet'', aldus Cohen. Ze staan onder commando van Cohen en Te Boekhorst, commandant van de brandweer in Amsterdam.

Functioneel leeftijdsontslag

Aanleiding voor de staking is het afschaffen van het functioneel leeftijdsontslag (flo). Met deze regeling konden brandweermannen op hun 55ste met pensioen. Het afschaffen van de regeling roept veel emoties op. `Dat is logisch`, volgens Cohen `Maar het akkoord dat nu met de bonden is gesloten is een goed akkoord en voorziet in een prima overgangsregeling.´

De ziekmelders van de Amsterdamse brandweer worden vandaag allemaal opgeroepen door de bedrijfsarts. Als blijkt dat zij niet daadwerkelijk ziek zijn, moeten zij weer aan het werk. Blijven ze dan nog weg, dan volgens sancties.