Eerste stap vaccin tegen diarree in derde wereldlanden

Sanofi pasteur msd

Eerste stap in beschikbaar maken vaccin tegen diarree in derde wereldlanden

Per jaar sterven ongeveer 500.000 kinderen als gevolg van een infectie met het rotavirus(1)

Amstelveen, 8 december 2005 - Merck en PATH, een internationale organisatie gericht op armoedebestrijding, hebben vandaag aangekondigd de handen in één te slaan om er voor te zorgen dat er ook in ontwikkelingslanden zo snel mogelijk een vaccin beschikbaar komt tegen diarree veroorzaakt door het rotavirus. Dit is aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de Global Alliance for Vaccins and Immunization (GAVI) in New Delhi, India.

Wereldwijd is het rotavirus jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer een half miljoen sterfgevallen onder kinderen jonger dan 5 jaar.(1) De ernst van een infectie met het erg besmettelijke rotavirus varieert van zeer mild tot een maag- darminfectie die gepaard gaat met zeer ernstige en levensbedreigende uitdroging.(2-4) De symptomen van een infectie kunnen zijn: veelvuldig overgeven, koorts, buikpijn en een waterige diarree die 3 tot 9 dagen kan duren.(5,6)

Merck en Sanofi Pasteur MSD hebben een oraal vaccin in ontwikkeling, Rotateq(r), tegen de vijf meest voorkomende varianten van het rotavirus, waarvoor in april 2005 registratie is aangevraagd bij het Europese Bureau voor Geneesmiddelenregistratie (EMEA).

De eerste stap die genomen wordt is het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek met RotaTeq(r) in een aantal van de armste landen in de derde wereld. Merck en PATH hebben laten weten dat in de komende 6 maanden wordt gezocht naar geschikte locaties in Afrika en Azië waar het onderzoek uitgevoerd kan worden. Het streven is dat aan het einde van 2006 met minimaal één onderzoek gestart is. Wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om de werkzaamheid van RotaTeq(r) te kunnen evalueren in die delen van de wereld waar nog nooit eerder een dergelijk onderzoek is uitgevoerd en waar factoren zoals gebrekkige voeding en de aanwezigheid van bepaalde darmbacteriën en -virussen een effect kunnen hebben op de werkzaamheid van het vaccin. Daarnaast levert het onderzoek gegevens op aan de hand waarvan bekeken kan worden hoe vaccinatie met RotaTeq(r) kan passen binnen de bestaande vaccinatieprogramma's voor kinderen in verschillende landen.

Dr. Adel A.F. Mahmoud, chief medical advisor bij Merck & Co. zei dat hoewel een rotavirus infectie net zo vaak voorkomt in de welvarende landen als in de ontwikkelingslanden, het aantal kinderen dat sterft aan een rotavirus infectie het grootste is in de ontwikkelingslanden, doordat spoedeisende medische zorg zoals een infuus voor de behandeling van uitdroging, niet altijd voorhanden is. 'Merck en Sanofi Pasteur MSD zijn daarom naast het ontwikkelen van nieuwe vaccins constant bezig met het zoeken naar wegen waarlangs we onze vaccins beschikbaar kunnen maken voor kinderen in ontwikkelingslanden', aldus Dr. Mahmoud.

Dr. John Wecker, directeur van het Rotavirus Vaccinatie Programma van PATH, heeft laten weten verheugd te zijn over de samenwerking met Merck betreffende dit belangrijke initiatief. 'We hopen dat we de jaarlijkse sterfte onder kinderen als gevolg van een infectie met het rotavirus kunnen terugdringen door middel van het aantonen van het effect van vaccinatie. Door het bundelen van onze krachten zijn we in staat om één van de meest ernstige gezondheidsproblemen voor kinderen aan te pakken', aldus J. Wecker.

Over PATH
PATH is een internationale non-profit organisatie gericht op het leveren van duurzame en cultureel relevante oplossingen waarmee gemeenschappen in de hele wereld patronen van langdurige armoede kunnen doorbreken. Door samenwerking met diverse overheids- en private instellingen helpt PATH bij het beschikbaar maken van passende gezondheidsverbeterende technologieën en strategieën, op basis waarvan mensen anders gaan denken en handelen. Het werk van PATH verbetert wereldwijd de gezondheid en het welzijn.

PATH heeft in 2003 het Rotavirus Vaccinatie Programma (RVP) opgezet met financiële ondersteuning van GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunizations) en het Vaccin Fonds. In samenwerking met haar strategische partners de World Health Organization (WHO) en de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ontwikkelt en test het RVP een nieuw model voor versnelde introductie van vaccins. Door overheden te informeren over de gevolgen van de aandoening en de voordelen van een vaccin, helpt het RVP landen bij het nemen van een weloverwogen beslissing inzake het toepassen van het rotavirusvaccin. Tegelijkertijd werkt het RVP samen met Merck & Co. en andere producenten aan het zekerstellen van een continue aanvoer van het rotavirusvaccin zodat aan de vraag kan worden voldaan.

Meer informatie over PATH is te vinden op de website www.path.org. Informatie over het Rotavirus Vaccinatie Programma van PATH is beschikbaar op www.rotavirusvaccine.org.

Over Sanofi Pasteur MSD
Sanofi Pasteur MSD is een joint venture van Sanofi Pasteur, de vaccindivisie van Sanofi-Aventis, en Merck & Co. Inc. Sanofi Pasteur MSD is het enige bedrijf in Europa dat zich uitsluitend op vaccins richt, waarbij innovatie en expertise worden gecombineerd. Sanofi Pasteur MSD is in staat de onderzoeksexpertise van Sanofi Pasteur en Merck & Co. Inc., samen met hun teams over de hele wereld, in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met als doel de bescherming tegen andere ziekten uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren voor een betere acceptatie, werkzaamheid en verdraagbaarheid van vaccinatie.

Contact persoon:
Robert Tensen, arts
Medical Affairs Manager
Tel 020 6473719
E-mail rtensen@spmsd.com
Website www.spmsd.com


1 Merck's press release for the filing of RotaTeq(r) with the FDA, 11 April 2005, referring to Parashar UD, Hummelman EG, Bresee JS, et al. Global illness and deaths caused by rotavirus disease in children. Emerging Infectious Diseases. 2003;9:565-572
2 Merck's press release for the filing of RotaTeq(r) with the FDA, 11 April 2005, referring to Raebel MA. Ou BS. Rotavirus disease and its prevention in infants and children. Pharmacotherapy. 1999;11:1279-1299

3 Merck's referenced RGE fact sheet, referring to: Rotavirus. Centers for Disease Control and Prevention: Respiratory and Enteric Viruses Brand.
www.cdc.gov/ncidod/dvrd/revb/gastro/rotavirus.htm.

4 Matson D.A. in Principles and Practice of Paediatric Infectious Diseases 2003, Long S.S. (ed.), page 5A

5 Merck's press release for the filing of RotaTeq(r) with the FDA, 11 April 2005, referring to Raebel MA. Ou BS. Rotavirus disease and its prevention in infants and children. Pharmacotherapy. 1999;11:1279-1299

6 Raebel M A and Brandon S. Rotavirus Disease and Its prevention in infants and children. Pharmacotherapy 1999 19(11):1279-1295