ABVAKABO geschokt over inzet werkgevers voor cao Ziekenhuizen

Abvakabo fnv

Vanmiddag, 8 december 2005, hebben de werkgevers in de ziekenhuisbranche (vertegenwoordigd door de NVZ vereniging van ziekenhuizen) hun inzet voor de cao-onderhandelingen bekend gemaakt. ABVAKABO FNV had al eerder zijn inzet vastgesteld. Als de beide inzetten naast elkaar worden gelegd, wordt duidelijk dat de inzet van de NVZ op meerdere punten ver onder de maat is. ABVAKABO FNV is geschokt over het aanbod van de werkgevers. Het is duidelijk dat zij geen geld over heeft voor het op orde brengen van het scholingsbeleid, de jeugdwerkeloosheid en stageplaatsen.
Op 9 januari aanstaande is de eerste onderhandelingsdag. Gezien de inzet van de NVZ verwacht ABVAKABO FNV zeer moeizame onderhandelingen.

ABVAKABO FNV wil de salarissen met ingang van 1 januari structureel verhogen met 2%. Bij deze looneis is rekening gehouden dat de ontwikkeling van de topinkomen en de 'buiten cao-ontwikkelingen' niet meer stijgt dan die van de cao-lonen. In de cao van 2004 is afgesproken de instellingen in deze op hun beleid aan te speken. Helaas heeft dit geen resultaat heeft opgeleverd. Om meer grip te krijgen op de ontwikkeling van de topinkomens wil ABVAKABO FNV dat alle werknemers onder de cao gaan vallen, dus ook leden van de Raden van Bestuur. Elise Merlijn, onderhandelaar cao Ziekenhuizen: 'Het is de hoogste tijd om de werknemers in de sector een flinke loonsverhoging te bieden. Onze achterban eist veel en dat is terecht. Er wordt al gesproken dat als het niet goedschiks komt, het maar kwaadschiks moet.'
Er moeten ook afspraken worden gemaakt over een werkgeversbijdrage in de levensloop. Ook de voorwaarden waaronder levensloop kan worden opgenomen, moeten duidelijk in de cao worden omschreven. De NVZ heeft tot op heden te kennen gegeven geen afspraken te willen maken, ondanks dat er tijdens het vorige cao-overleg studieafspraken waren gemaakt. Daarom komen wij opnieuw met eisen voor de levensloopregeling.

De premie bij het pensioenfonds PGGM is de afgelopen jaren stevig gestegen. Het grootste gedeelte van die stijging is ten laste gekomen van de werknemers. Daarom vindt ABVAKABO FNV dat de werkgevers een groter gedeelte van de premie moeten dragen. Om de lagere inkomens te compenseren voor de stevig gestegen pensioenpremie moet de eindejaarsuitkering worden verhoogd. Ook moet er een bodem komen op hetzelfde niveau als het vakantiegeld, namelijk 961 euro.

Er moet meer aandacht komen voor scholing. Daarom wil ABVA KABO FNV (procedurele) afspraken maken over de daadwerkelijke invoering van Persoonlijke Ontwikkelingsplannen (POP's) in de ziekenhuizen. Deze moet gekoppeld worden aan een individueel recht op scholing en employability voor iedere werknemer ongeacht leeftijd, functie of omvang dienstverband en met een eigen budget. Elke werknemer moet een Persoonlijke OntwikkelingsRekening (POR) krijgen. Als eerste stap moet een bedrag per werknemer per jaar worden reserveren.
De werkgever laat op dit terrein niet zien. Uit het recent gehouden arbeidsmarktonderzoek blijkt dat er nauwelijks jaargesprekken worden gehouden. ABVAKABO FNV vindt dat de werkgever de eerder gemaakte afspraken moet nakomen. Afspraak is afspraak.

De jeugdwerkloosheid is een groot probleem op de arbeidsmarkt. Jongeren die te lang geen werk kunnen vinden, lopen de kans om blijvend uitgesloten te worden van het arbeidsproces. Merlijn: 'Wij vinden dat het nu de hoogste tijd is om afspraken te maken over stageplaatsen, werkervaringsplaatsen en opleidingsmogelijkheden voor jongen in de sector. Als we dat nu niet doen wordt de ziekenhuissector over een paar jaar dubbel hard getroffen door het probleem van de vergrijzing en het personeelstekort. Wij willen ook dat er per instelling een minimum aantal stageplaatsen wordt gegarandeerd. Hiervoor moet als norm worden afgesproken minimaal 5% van het aantal FTE's van de instelling. De (stage)vergoeding moet worden geïndexeerd met de loonstijging.'

ABVAKABO FNV sluit niet uit dat leden spontaan in actie zullen komen. 'Wij zijn zelf geschokt door deze inzet, dus we begrijpen dat ook onze leden teleurgesteld zijn. We hebben signalen dat de leden zich nu al warmlopen om in actie te komen.'


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Elise Merlijn, sectorbestuurder (079) 3536426 of (06) 20539228 Ingeborg van Kints, voorlichter (079) 3536319 of (06) 53362330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.