Gemeente Haarlem


8 december 2005

360/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Vanaf 14 jaar verplicht: geldig identiteitsbewijs


Eenmalige aanbieding gemeente Haarlem: gratis identiteitskaart


Sinds 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar een identiteitsbewijs bij zich dragen. De aanschaf van een identiteitsbewijs kost EUR 31,25. Om bij te dragen in deze kosten, geeft het kabinet alle jongeren die 14 jaar worden éénmalig de mogelijkheid een gratis identiteitskaart aan te vragen bij hun gemeente. In Haarlem gaat het in 2006 naar schatting om 1500 personen.


De verplichte legitimatie vanaf 14 jaar leidde afgelopen jaarwisseling tot een flinke drukte bij de balies van Burgerzaken aan de Zijlsingel. Door een gedegen voorbereiding kon iedereen die kwam voor een nieuw paspoort of identiteitskaart snel en adequaat geholpen worden. Om extra drukte - en dus langer wachten - te vermijden, gaat de gemeente alle Haarlemmers die veertien worden een brief sturen met het aanbod van de gratis identiteitskaart.


De gratis kaart is vanaf 1 januari 2006 bij de gemeente Haarlem aan te vragen. Dit kan vanaf acht weken vóór de 14e verjaardag tot de dag dat de aanvrager vijftien wordt. Het kabinet heeft bepaald dat genoemde 14e verjaardag op of na 1 januari 2006 moet vallen. Iedereen die in 2005 veertien is geworden, valt daarmee buiten de regeling.

Drie voorwaarden zijn verbonden aan een gratis kaart:

. De aanvrager moet in Haarlem zijn ingeschreven als inwoner;

. Hij/zij moet op of na 1 januari 1992 geboren zijn;

. Aanvrager mag niet eerder een gratis identiteitskaart op grond van deze regeling hebben ontvangen.


Bij de Publiekshal is het mogelijk om op afspraak langs te komen. Wie op het afgesproken tijdstip langskomt, is direct aan de beurt.


Meer informatie op haarlem.nl: http://www.haarlem.nl/smartsite28034.htm


sector Publieksdienst
Ton Boon, communicatieadviseur
023-5114483
amboon@haarlem.nl

---- --