Provincie Zeeland



Vrij rechtsaf bij verkeerslichten Deltaweg bij Goes.

Om de verkeersveiligheid op de Nieuwe Rijksweg bij s Heer Hendrikskinderen te verbeteren, doet de provincie een proef met de aanpak van de verkeerslichten op het kruispunt s Heer Hendrikskinderendijk Deltaweg. De werkzaamheden vinden plaats in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 december tussen 22.00 en 6.00 uur.

Omdat de werkzaamheden s nachts plaats vinden, wordt er geen overlast voor de weggebruikers verwacht. De werkzaamheden bestaan uit het maken van een vrije rechtsafstrook vanaf de Deltaweg richting Goes. Dit gebeurt door het weghalen van de verkeerslichten op de rechtsafstrook. Het verkeer uit zuidelijke richting kan hierdoor ongehinderd via de A58 naar Goes rijden.
Om de vrije rechtsafstrook te realiseren, wordt van de twee rijstroken op de s-Heer Hendrikskinderendijk naar Goes één rijstrook gemaakt. Ook op de rotonde Ringbaan-West wordt het aantal rijstroken vanaf de rotonde naar de Deltaweg teruggebracht van twee naar één.

Ongewenst doorgaand verkeer

Doel van de aanpak is vooral het ontmoedigen van ongewenst doorgaand verkeer op de Nieuwe Rijksweg door het verbeteren van de doorstroming van het verkeer op het kruispunt Deltaweg en de rotonde Ringbaan-West. De vrije rechtsafstrook zorgt ervoor, dat het verkeer uit het zuiden richting Goes het kruispunt sneller kan passeren. De route via de A58 en de Deltaweg wordt hierdoor aantrekkelijker.
De provincie hoopt dat door deze maatregelen meer verkeer voor de A58 route kiest en er minder ongewenst doorgaand verkeer over de N254 zal rijden. Ook wordt verwacht, dat de verkeersveiligheid op de A256 zal verbeteren.

Modelstudie

Uit een dynamische modelstudie van het kruispunt blijkt dat de doorstroming bij de verkeerslichten en bij de rotonde Ringbaan-West verbetert door de vrije rechtsafstrook. Ook blijkt uit deze modelstudie dat het terugbrengen van het aantal rijstroken van twee naar één rijstrook op de s-Heer Hendrikskinderendijk niet hinderlijk is voor het verkeer van en naar de Nieuwe Rijksweg. Om verkeer vanuit Goes eveneens te stimuleren de A58 te gebruiken, wordt op de rotonde Ringbaan-West het aantal rijstroken vanaf de rotonde naar de Deltaweg teruggebracht van twee naar één. Dit betekent dat het verkeer van de rotonde geleid wordt naar de linksafstroken vóór het kruispunt Deltaweg.

8 december 2005 Ingrid de Kubber 0118 631 824 persberichtnummer 178/05