Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 08 dec 2005


FME wil kinderopvang financieren uit kinderbijslag

FME trekt haar handen af van de kinderopvang als er een verplichte werkgeversbijdrage komt. Voor FME is onbespreekbaar dat de financiering van kinderopvang uit de CAO-sfeer wordt gehaald. In dat geval wil FME dat de kinderopvang geheel uit de kinderbijslagmiddelen wordt gefinancierd.

Dit zegt Wout Mudde, directeur werkgeverszaken FME, in Metalektro Profiel dat vandaag verschijnt. Mudde reageert hiermee op de discussie in politiek Den Haag waarin wordt bepleit dat werkgevers extra kinderopvang zouden moeten financieren.

Werkgevers zijn in Nederland niet verplicht mee te betalen aan de kinderopvang. Wel is die in veel CAOs geregeld, waaronder die voor de Metalektro en de Metaal en Techniek. In 2006 evalueert de Tweede Kamer de groei van de vrijwillige werkgeversbijdrage. Als die niet voldoet aan de in 1999 afgesproken streefcijfers, dan overweegt een deel van het parlement de werkgeversbijdrage te gaan verplichten.

Politiek ligt het voorstel van FME, om een deel van de kinderbijslag te reserveren voor financiering van de kinderopvang, uiterst gevoelig. Sommige partijen beschouwen de kinderbijslag als een grondrecht voor alle ouders met kinderen. FME heeft het voorstel mede gelanceerd om te komen tot een fundamenteel debat over de kinderopvang. Wij zijn bang dat de politiek afkoerst op een financieringsvorm van de kinderopvang, waarbij een groot deel van de kosten wordt afgewenteld op bedrijven. Bovendien denken wij dat ons voorgestelde model ouders stimuleert te gaan werken.

Regeringspartij CDA ziet niets in het voorstel van FME. Tweede Kamerlid Margreeth Smilde in Metalektro Profiel: De kinderbijslag is bedoeld als bijdrage in de kosten die alle ouders maken en die drukken op het gezinsinkomen. Kinderopvang is bedoeld voor ouders die arbeid en zorg willen combineren. Het zijn wezenlijk verschillende zaken, die je ook als zodanig moet bekijken. Coalitiepartij VVD vindt dat het FME-voorstel wél serieus moet worden bekeken. Fractiewoordvoerder Eric Balemans zegt dat namens zijn partij in Metalektro Profiel.

De volledige tekst van het artikel in Metalektro Profiel is te lezen op deze website van FME.

Vereniging FME-CWM, drs. Tom van der Maas (afdeling Communicatie), 079
- 353 13 67,
06 - 52 66 56 65, tma@fme.nl