Provincie Overijssel

1100 banen bij 43 bedrijven dankzij APR

De Arbeidsplaatsenpremieregeling (APR) is een groot succes voor Overijssel, zo blijkt uit de evaluatie van de subsidieregeling die in oktober dit jaar is gestopt. Mede dankzij de regeling hebben zich 5 grote en 38 kleine MKB-bedrijven in de provincie gevestigd of uitgebreid. Hiermee zijn ruim 1100 formatieplaatsen gemoeid. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor een bedrag van ruim ⬠4,6 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld.

In Overijssel waren twee APR-subsidies van kracht: APR klein en APR
II. De APR klein werd geheel gefinancierd met provinciale middelen. De APR II regeling werd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken, de provincie Overijssel en de betrokken gemeenten. Bedrijven die voor subsidie in aanmerking komen hebben altijd één jaar de tijd om de vestiging of uitbreiding van hun bedrijf te realiseren. Daarna worden de middelen daadwerkelijk uitgekeerd op basis van de gecreëerde arbeidsplaatsen.

APR Klein

De Arbeidsplaatsenpremieregeling Kleinere Ondernemingen Overijssel 2004 (APR Klein) is een subsidieregeling die geldig was voor vestigingsprojecten in heel Overijssel. Dit betekent dat bedrijven die buiten Overijssel gevestigd waren en zich verplaatsen naar Overijssel in aanmerking kwamen voor subsidie. Ook startende bedrijven in Overijssel konden hiervoor in aanmerking komen. Per 1 oktober dit jaar is de regeling beëindigd

De afgelopen twee jaar was er een subsidiebedrag van ruim 2 miljoen euro beschikbaar voor de APR klein. Dit bedrag is ver overvraagd. In totaal hebben 53 bedrijven een aanvraag ingediend voor subsidie. Van al deze bedrijven hebben er 38 een beschikking ontvangen, waarmee ongeveer 550 mensen aan een baan worden geholpen. De bedrijven zijn werkzaam in de sectoren: zakelijke dienstverlening (11), industrie (8), handel (6), zorg (6), transport en logistiek (5) en bouw (2).

De aanvragen van de overige 15 bedrijven (210 formatieplaatsen) zijn aangehouden aangezien het subsidieplafond bereikt is. Als er uiteindelijk minder subsidie wordt uitgekeerd dan in eerste instantie beschikt dan worden de overige aanvragen alsnog beoordeeld.

APR II

Grote ondernemers met uitbreidingsplannen en ondernemers die een nieuw bedrijf in Overijssel vestigen, konden in aanmerking komen voor de Arbeidsplaatsenpremieregeling Overijssel 2003 (APR II). Deze subsidie was niet voor heel Overijssel, maar voor delen van Almelo, Borne, Enschede, Hardenberg, Hengelo, Oldenzaal en Steenwijkerland.

De subsidiepot voor de afgelopen drie jaar bedroeg 2,6 miljoen euro. Vijf bedrijven hebben een subsidie aangevraagd voor vestigingen in Twente, ter waarde van 1,7 miljoen euro. Hiermee worden naar schatting 560 arbeidsplaatsen gecreëerd. Vier bedrijven behoren tot de sector zakelijke dienstverlening (callcenters) en één bedrijf voert projecten uit in de olie- en gasindustrie. Ook de APR II regeling is per 1 oktober beëindigd.

Gedeputeerde Carry Abbenhues, portefeuillehouder Economie en Innovatie in Overijssel, is blij dat de APR de ondernemingsgeest van nieuwe bedrijven een steun in de rug is. âHet is een succesvol instrument om bedrijfsinvesteringen en starters te stimuleren en om bedrijven te werven. Dit draagt bij aan de groei van de werkgelegenheid.â Voor Gedeputeerde Staten van Overijssel is het stimuleren van de werkgelegenheid één van de doelen die is opgenomen in het Onderhandelingsakkoord 2003-2007 'Ruimte voor Actie' van de provincie.