Vereniging Nederlandse Gemeenten

PRESENTATIE RAPPORT COMMISSIE ALDERS

Interbestuurlijk toezicht herijkt, zo luidt de titel van het rapport dat de bestuurlijke werkgroep Alders gisteravond (7 december) presenteerde. Al jaren is er sprake van bestuurlijke drukte, tijd voor een herijking op het toezicht, aldus Alders. Alders roept Kabinet en decentrale overheden op om nu ook te dúrven doorpakken.

VNG en IPO hebben met instemming kennisgenomen van het rapport. Het rapport bevat een stappenplan waarmee bestaande bestuurlijke vormen van toezicht kunnen worden heroverwogen. Namens de VNG nam burgemeester Kortmann van Oisterwijk, tevens lid van de bestuurlijke werkgroep, het eindrapport in ontvangst. Horizontaal toezicht moet voorop staan vindt Kortmann. Namens de VNG zei hij zeker te durven doorpakken, ten behoeve van een transparante overheid voor de burger.

Minister Remkes zei toe spoedig in samenwerking met VNG en IPO een kabinetsstandpunt te willen formuleren. Deze kabinetsperiode moeten we als het aan mij ligt al met concrete uitwerkingen komen. Dat zal een boeiend proces worden.

Rapport Interbestuurlijk toezicht herijkt, toe aan nieuw zicht op overheden 596kB