Dienstenbond CNV

CNV Media bezorgd over bezuinigingen: Employability is antwoord op malaise in krantensector
08-12-2005

CNV Media maakt zich grote zorgen over de forse bezuinigingen bij de Telegraaf. Ook de kranten van PCM Uitgevers, waaronder Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw kampen met financiële tegenslagen. Bestuurder Richard Leloux: Wij constateren dat de werkgelegenheid in de gehele krantensector behoorlijk onder druk staat. Hoogste tijd om met werkgevers afspraken te maken. Als vakbond pleiten wij er dan ook voor dat employability hoog op de agenda komt te staan! Investeren in medewerkers zodat ze gedurende hun gehele loopbaan goed inzetbaar blijven, zo luidt het devies!

Een rigoureuze kostenbesparing zoals bij de Telegraaf zet vele banen op het spel. Leloux: Teruglopende oplagen en inkomsten maken dat banen van veel journalisten op de tocht komen te staan. Als CNV Media maken we ons er sterk voor dat er zo min mogelijk mensen in de WW belanden. Employability is daar een goed preventief vangnet voor. Een werkgever is er samen met werknemer verantwoordelijk voor dat de werknemer goed opgeleid blijft. Nu de baan voor het leven niet meer bestaat, is investeren in bijscholing het enige antwoord op het voorkomen van WW. Op die manier wordt de stap naar ander werk minder groot.

Leloux heeft goede ervaringen met employability-afspraken in de CAO. Bij Wegener maken we hierover duidelijke afspraken in een doorlopend sociaal plan. Dat kan ook bij andere uitgeverijen. En daar waar ze niet met doorlopende sociale plannen werken, kunnen we convenanten afspreken, zo ontvouwt de bestuurder de plannen van CNV Media. Zaken als prepress en advertentieopmaak zullen door vergaande automatisering geen toegevoegde waarde meer leveren op termijn. Als je jaarlijks mensen goed scant op hun functie en je jezelf afvraagt of die functie over een paar jaar nog wel bestaat, kan er tijdig ingespeeld worden op opleiden in een andere richting. Dat is voor beide partijen winst!

Hoofddorp, 8 december 2005

Voor nadere informatie:
Richard Leloux, bestuurder, 06 20 47 18 91
Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 10 88 41 41