Vereniging Nederlandse Gemeenten

europese commissie moet zichzelf plicht opleggen rond luchtkwaliteit

Het is opvallend dat de Europese Commissie in haar Thematische Strategie en ook in de nieuwe richtlijn voor luchtkwaliteit wel strenge eisen stelt aan nationale, regionale en lokale autoriteiten, maar dat er geen harde plicht voor de Europese Commissie is opgenomen om zelf met concrete bronmaatregelen te komen. En dat terwijl het nu juist bronmaatregelen zijn die de uitvoering van de Europese normen voor lokale en regionale autoriteiten mogelijk maken.

Met deze uitspraak legde burgemeester Cor Lamers van Houten de bal weer op het speelveld van de Europese Commissie, toen hij de Commissie DEVE (duurzame ontwikkeling) van het Comité van de Regios toesprak. De Commissie DEVE boog zich voor de eerste maal over de voorstellen van de Europese Commissie rond luchtkwaliteit. Rapporteur Jahn had hiervoor een werkdocument opgesteld. Lamers sprak namens CEMR en als lid van het Comité van de Regios. CEMR heeft onlangs het VNG-IPO standpunt over luchtkwaliteit overgenomen.

Volledige toespraak van de heer Lamers over fijn stof 81kB Volledige toespraak van de heer Lamers over de Thematische Strategie Luchtkwaliteit 77kB Werkdocument van de heer Jahn 177kB