Productschap Margarine


08.12.2005

Criteria voor duurzame palmolie aangenomen door RSPO

Op 23 november hebben de leden van de Roundtable on Sustainable Palm Oil principes en criteria voor duurzame palmolie aangenomen. De criteria beslaan alle aspecten van duurzame productie, en bevatten zowel sociale als milieu-elementen. Een criterium is bijvoorbeeld dat voor nieuwe plantages geen primair bos of ander gebied met High Conservation Values mag zijn geofferd. Om de principes en criteria verder in te vullen wordt binnenkort een Guidance document gepubliceerd.

Nu de criteria zijn aangenomen, gaat een twee jaar durende proefperiode van start. Meer dan tien plantagebedrijven hebben zich reeds hiervoor aangemeld. Deze periode dient om de vastgestelde criteria in de praktijk te toetsen. Een speciaal opgerichte Task Force Smallholders zal gaan werken aan een interpretatie van de criteria voor smallholders. Daarnaast is een werkgroep opgericht die een verificatiesysteem gaat uitwerken. Ook zal gewerkt worden aan verschillende methodes om de supply chain te organiseren.

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) is een mondiaal multistakeholder-initiatief dat beoogt de wereldwijde palmolieproductie duurzamer te maken. Op dit moment heeft de Roundtable 100 leden waaronder plantagehouders, palmolieverwerkers, retailers, banken en investeerders. Maatschappelijke organisaties zoals het Wereld Natuurfonds en Oxfam (Novib) zijn ook lid van de Roundtable. Ook het Productschap MVO is lid van de RSPO.

Aan de criteria is een jaar lang gewerkt door een zogenaamde Criteria Werkgroep. Hierin waren naast het bedrijfsleven ook milieu- en sociale NGOs vertegenwoordigd. Deze werkgroep werd begeleid door het Engelse consultancybedrijf Proforest. In Nederland hebben zowel Milieudefensie als het Wereld Natuurfonds aangegeven zeer tevreden te zijn met het aannemen van de criteria. Beide NGOs benadrukken wel dat de effectiviteit van de criteria afhangt van de implementatie door het bedrijfsleven.

Tijdens de derde bijeenkomst van de Roundtable op 22 en 23 november werd duidelijk dat alle deelnemers vinden dat de informatievoorziening over duurzame palmolie in Nederland en Europa verbeterd zou moeten worden.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Roundtable: www.rspo.org of bij Marieke Leegwater, leegwater@mvo.nl, tel 070 3195136.