Productschap Margarine


08.12.2005

Registratie voedingsmiddelenbedrijven in de VS

De Food and Drug Administration (FDA) heeft de definitieve regel gepubliceerd voor Registatie van Voedingsmiddelenbedrijven onder de Public Health Security and Response Act of 2002. Dit betekent dat de eerdere Interim Final Rule, die het agentschap in oktober 2003 publiceerde, nu formeel van kracht is.

Onder de registratieregel zijn binnenlandse en buitenlandse bedrijven die voedingsmiddelen verwerken, produceren, opslaan of verpakken sinds december 2003 verplicht om zich voorafgaand te registeren bij de FDA. Volgens de FDA geeft deze verplichting het agentschap een instrument om voedingsmiddelenfaciliteiten te identificeren en lokaliseren in het geval van een opzettelijke of onopzettelijke contaminatie van voedsel.

Elk buitenlands bedrijf dat zich dient te registreren onder de Bioterrorism Act dient een contactpersoon (US Agent) op te geven aan de FDA. Deze contactpersoon dient woonachtig te zijn in de VS en moet 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar zijn voor de FDA. Er zijn bedrijven die zich beschikbaar stellen om als US Agent te opereren voor buitenlandse bedrijven. Volgens de FDA is 700 dollar voor het inhuren van een US Agent een reëel bedrag.

Op basis van het ontvangen commentaar, of gebrek daaraan, heeft de FDA besloten dat deze definitieve regel geen significante nadelige gevolgen heeft op een substantieel aantal kleine bedrijven. De regel wordt dan ook onaangepast geïmplementeerd. De betreffende publicatie in het Federal Register is te vinden op http://bedrijfsnet.pve.agro.nl/vip, onder landeninformatie.