NIOD


"A.E.Cohen als geschiedschrijver van zijn tijd" gepresenteerd

In het Groot Auditorium van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden vond de presentatie van "A.E. Cohen als geschiedschrijver van zijn tijd" plaats. Cohen was van 1945 tot en met 1960 op het toenmalige Rijksbureau voor Oorlogsdocumentatie, en later het Rijks Instituut voor Oorlogsdocumentatie werkzaam als directe medewerker van Loe de Jong. KNAW President Prof. dr. F.P. van Oostrom nam, samen met Mr. H.F. Cohen en Rector-Magifucus Prof. dr. D.D. Breimer, de eerste exemplaren in ontvangst.

In deze bundel is een aantal studies van Cohen over de Tweede Wereldoorlog bij elkaar gebracht. Zijn diepgravende analyses van de aard en structuur van de Duitse bezettingsmacht hebben hun actualiteit allerminst verloren. Hedendaagse discussies over de holocaust kunnen profiteren van de weloverwogen kijk die Cohen ontwikkelde op de beoefening van recente geschiedenis. Ook bevat de bundel een lang vraaggesprek dat Cohen in 1947 voerde met Friedrich Wimmer, de rechterhand van Nederlands 'onderkoning' in de bezettingsjaren, Seyß-Inquart. Door Cohens indringende wijze van ondervragen krijgt de lezer een verhelderende inzage in de denkwijze van deze hoge Duitse gezagsdrager.

De inleidingen op Cohens loopbaan, zijn geschiedopvattingen, zijn biografie en zijn publicaties zijn geschreven door de huidige directeur van Oorlogsdocumentatie J.C.H. (Hans) Blom, door Cohens vakgenoot in de mediaevistiek D.E.H. (Dick) de Boer, en door zijn zoon H.F. (Floris) Cohen, wetenschapshistoricus, met medewerking van zijn kleinzoon J.F. (Jaap) Cohen, historicus in opleiding.

A.E. (Dolf) Cohen (1913-2004) werkte van 1945 tot 1960 op Oorlogsdocumentatie (het huidige NIOD). Daarna keerde hij terug naar zijn oorspronkelijke vak, de middeleeuwse geschiedenis, als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. In de roerige periode van de democratisering werd hij rector magnificus.