VVD



Nieuws

7 dec 2005 - VVD einde aan administratieve
rompslomp rond stages

VVD-woordvoerder Ed van der Sande pleit tijdens de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het opheffen van barrières rondom stageverlening.

"Een stage is essentieel voor leerling en student om de overgang van opleiding naar de praktijk te maken. Bedrijven stellen zich vaak terughoudend op ten aanzien van stages, omdat zij geconfronteerd worden met talloze administratieve verplichtingen. Deze administratieve rompslomp staat een soepele participatie van leerlingen en studenten in de weg en daar moet een einde aan komen", aldus van der Sande.

Veel leerlingen en studenten lopen ter voorbereiding op de praktijk stage bij een bedrijf of instelling. Vanuit het onderwijs klinken geluiden dat het lastig is om stageplaatsen te vinden. Bedrijven en instellingen worden geconfronteerd met kostenverhogende en daarmee drempelverhogende administratieve verplichtingen.

Een stagiair staat nu in een zogenoemde 'fictieve dienstbetrekking' tot de stageverlener. Indien er sprake is van een vergoeding, dan is de stageverlener verplicht om een kopie van het identificatiebewijs te bewaren, een loonbelastingverklaring in te laten vullen en ondertekenen, om een melding sociale verzekeringen bij het UWV in te dienen, een loonadministratie te verwerken, een salarisafrekening op te stellen en een jaaropgave bij de Belastingdienst en het UWV in te dienen.

"De stagevergoeding betreft vaak slechts ¤ 300,-. Over dit bedrag is geen loonbelasting verschuldigd, vanwege de loonheffingskorting. Toch moet er een loonadministratie worden bijgehouden en alles wat daar mee samen hangt. Dit vindt de VVD-fractie onnodig", reageert Van der Sande. "Een oplossing zou zijn om de fictieve dienstbetrekking af te schaffen en een volledig vrijgestelde stagevergoeding in te voeren. Hier ben ik groot voorstander van", geeft Van der Sande aan.

Woensdag 7 december 2005