Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 december 2005


Bijdrage van het lid Van Dam (PvdA) aan de Dam heropening van het debat publieke omroep
(Gesproken woordt geldt)


Voorzitter,

Vandaag voer ik voor de vierde keer het woord over de toekomst van de publieke omroep. Er zijn twee dwingende redenen om vandaag opnieuw over de publieke omroep te debatteren. Ten eerste hebben de medewerkers van de NPS nog steeds geen zekerheid over wat hen te wachten staat als de coalitieplannen gewoon doorgaan. Ten tweede verkeren ook alle andere medewerkers van de omroepen in grote onzekerheid nu duidelijk wordt wat de gevolgen van de plannen zijn.
Voorzitter, ik blijf verbijsterd over de plannen. Meer staatsinvloed, almacht voor de Raad van Bestuur, terug naar de verzuiling, een fatale afhankelijkheid van reclame-inkomsten, opheffing van de NPS. Voorzitter, een politiek probleem binnen de coalitie lijkt opgelost. Maar het reële probleem in de échte wereld van de omroep wordt alleen maar erger. De onzekerheid voor medewerkers is ondraaglijk. Kijkers en luisteraars worden horendol van alle sombere verhalen.


Ik begin met de NPS. De staatssecretaris wekt steeds de indruk dat de programma's gewoon blijven bestaan. Maar in het vorige debat zeiden CDA en VVD dat is afgesproken dat het budget van de NPS in 2008 grotendeels wordt verdeeld over de omroepverenigingen. Iedereen snapt dat de publieke omroep geen programma's overeind kan houden als er geen budget bij wordt geleverd. Ja, zei de staatssecretaris dat is een verschil van interpretatie tussen mij en de heer Atsma. Maar wel een verschil van interpretatie waarvan de toekomst van tientallen medewerkers afhangt. Geef die mensen vandaag nou eens duidelijkheid, staatssecretaris. Zeg nou toe dat het budget voor de NPS-programma's één-op-één overgaat naar de nieuwe organisatie!


Voorzitter, dan het tweede punt. Vorige week presenteerde de Raad van Bestuur zijn plannen voor de toekomst. Niet langer een brede programmering per net, maar amusement op Nederland A voor de reclame-inkomsten, inhoud op Nederland B en jongeren lekker goedkoop op Nederland C. Laat ik er geen misverstand over bestaan, wij vinden dit geen goed plan. In het plan van de PvdA is sprake van breed geprogrammeerde zenders die herkenbaar zijn voor de beoogde kijkersgroepen van die zender. Dat betekent dus niet dat Nederland 1, 2 en 3 niet mogen veranderen, maar het is wel iets heel anders dan Nederland A en B.
Maar voorzitter, dit debat gaat niet over de keuzes die Hilversum maakt. Dit debat gaat over het beleid dat Den Haag maakt, waardoor Hilversum gedwongen wordt dit soort keuzes te maken. Door de afspraak dat dalende reclame-inkomsten niet worden gecompenseerd, ziet de publieke omroep zich geconfronteerd met een tekort van 160 miljoen in 2007 en 2008. Vind je het gek dat de Raad van Bestuur de programmering zo wil inrichten dat er zo min mogelijk hoeft te worden bezuinigd? Vind je het gek dat de Raad van Bestuur liever kiest voor een aangepaste programmering die meer reclamegeld oplevert dan voor het ontslag van honderden medewerkers? Het probleem is niet de Raad van Bestuur, maar het probleem is deze staatssecretaris die in het laatste debat doodleuk Hilversum opriep om precies dit te doen. Pas de programmering maar aan zodat je meer verdient!
En ze stond niet alleen, zelfs het CDA zat erbij en accepteerde het!
Maar voorzitter, ik heb goed geluisterd naar radio 1 op de actieochtend. Blijkbaar is Joop Atsma wijzer geworden. Ik hoorde hem zeggen dat het financiële gat gedicht moet worden als het ten koste gaat van programma's en programmering. Voorzitter, bij de mediabegroting heb ik een motie ingediend waarin dat bijna letterlijk staat. Dus ik kijk vandaag vooral naar de heer Atsma. Van de staatssecretaris hebben we niet zoveel te verwachten. Het komt dus op u aan! Blijft u bij uw woorden en steunt u mijn motie? Of gaat u draaien?
Laten we wel wezen. Het geld is het probleem niet. Er is een meevaller van drie miljard. Waar het om gaat is de politieke wil. Dus ik vraag u, meneer Atsma, heeft u de politieke wil om de publieke omroep uit de onzekerheid te halen?
Ik zou zeggen: kom op, recht de rug en doe met me mee. Want Joop, samen kunnen we vandaag de publieke omroep zekerheid bieden tot aan de verkiezingen. En dan hebben we daarna alle ruimte om de discussie over de toekomst van de publieke omroep op een verstandige wijze af te ronden. Met een ander plan, een beter plan dan wat er nu ligt. En laten we daarna de publieke omroep beloven dat de politiek haar voor minstens tien jaar met rust laat!

---- --