Provincie Zuid-Holland

Staatsen waarnemend burgemeester in Teylingen

De nieuwe gemeente Teylingen - waarin de bestaande gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond per 1 januari 2006 fuseren - komt voorlopig onder leiding te staan van Jeroen Staatsen, de onlangs teruggetreden burgemeester van Den Helder. Staatsen zal als waarnemend burgemeester aanblijven tot het moment dat een door de kroon benoemde burgemeester kan aantreden.

De heer Staatsen (58 jaar, lid van de VVD) is benoemd door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, nadat de fractievoorzitters van de vorige week gekozen gemeenteraad van Teylingen hadden aangegeven dat zij de voorkeur geven aan een waarnemer van buiten de nieuwe gemeente. Zij hebben inmiddels ingestemd met de voordracht van de heer Staatsen. Op 1januari aanstaande treedt Staatsen in functie. Hij was sinds 2001 burgemeester van Den Helder en daarvoor van 1989 tot 2001 algemeen directeur van de provincie Overijssel. De nieuwe gemeente Teylingen telt circa 35.000 inwoners.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland kwamen in oktober 2003 tot een voorstel voor herindeling van de gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond. Het wetsvoorstel voor samenvoeging van de drie gemeenten is eerder dit jaar achtereenvolgens goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer, waarna de fusie op 20 september 2005 is vastgesteld. Door het samengaan van de drie gemeenten waren verkiezingen nodig voor een nieuwe gemeenteraad. Deze vonden plaats op 30 november 2005. De nieuwe raad telt 23 zetels. De procedure voor werving van een kroonbenoemde burgemeester zal worden gestart nadat de gemeenteraad op 2 januari 2006 is geïnstalleerd. De nieuwe gemeenteraad van Teylingen zal op korte termijn een profielschets opstellen en die bespreken in het bijzijn van de commissaris. Medio volgend jaar kan de kroonbenoemde burgemeester in functie treden.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22