Gemeente Assen


Succesvolle lenteactie krijgt vervolg

ASSEN, 8 december 2005

Voorkomen dat schoolverlaters van het VMBO tussen wal en schip komen, dat was het doel van de lenteactie 2005. Dat is goed gelukt. Van de 180 risicoleerlingen, die zijn benaderd hebben 56 een traject via het RMC gekregen. Zij zitten inmiddels op school of zijn aan het werk. Gezien de positieve resultaten start in maart volgend jaar de lenteactie 2006.

Deze zomer hebben 180 VMBO-ers, die in 2005 eindexamen hebben gedaan, een telefoontje van de gemeente gekregen om te vragen naar hun toekomstplannen. Van deze 180 was niet bekend of zij gingen werken of naar een vervolgopleiding zouden gaan. Uiteindelijk bleken 56 leerlingen extra begeleiding nodig te hebben. De meesten van hen volgen nu een dagopleiding.

De belangrijkste redenen waarom jongeren in de problemen komen zijn wachtlijsten voor bepaalde opleidingen, het vinden van een leerwerkplek en de wervingsprocedure van defensie die pas in een laat stadium duidelijkheid biedt.

De scholen zijn positief over de lenteactie. Er is een betere afstemming tussen de VMBO en de MBO scholen totstandgekomen. Ook is het contact met de gemeente verbeterd. De scholen beginnen de lenteactie in maart met een kort onderzoek naar de toekomstperspectieven van hun leerlingen. Uit dit onderzoek moet duidelijk worden waar de jongeren naar hun VMBO opleiding naartoe gaan. Als daarover onduidelijkheid is kan de school de leerlingen extra begeleiding bieden. Wie deze zomer nog geen werk of een opleiding heeft gevonden, kan weer een telefoontje van de gemeente verwachten.