Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN FIENTJE MOERMAN VICE-MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS

MINISTER VAN ECONOMIE, ONDERNEMEN, INNOVATIE, WETENSCHAP EN

BUITENLANDSE HANDEL 08/12/2005

Minister Moerman doet oproep aan alle Vlamingen om te investeren in innovatie

Morgen keurt de Vlaamse Regering het Innovatieplan van minister van Wetenschap en Innovatie Fientje MOERMAN goed. Daarin roept minister Moerman de andere ministers van de Vlaamse Regering op om ook in hun beleidsdomeinen middelen voor innovatie te voorzien en beleidsoverschrijdende, concrete acties te realiseren.
Tegelijk is dit ook een oproep aan alle Vlamingen om te investeren in innovatie.

Dit zijn de negen krachtlijnen van het Vlaams Innovatieplan:
1. Creativiteit en innovatie stimuleren in alle sectoren van de maatschappij

2. Vlaanderen promoten als een internationaal actieve kennisregio

3. Meer investeren in innovatie

4. Een innovatieve omgeving creëren

5. Als overheid het goede voorbeeld geven
6. Meer onderzoekers aan het werk zetten
7. Inzetten op "hot spots": kennisregio's zoals Leuven en Gent
8. Innovatie aanwenden als hefboom voor duurzame ontwikkeling
9. Innovatief omgaan met zorg

Over de concrete invulling van deze doelstellingen door de andere Vlaamse ministers zal minister Moerman elk jaar rapporteren aan de Vlaamse Regering én aan het Vlaams parlement.

Een mooi voorbeeld van een beleidsoverschrijdend, innovatief initiatief is het Milieu en Energie Innovatieplatform (MIP), dat de Vlaamse Regering in juli 2005 opgericht heeft. Het is een gezamenlijk initiatief van de ministers Moerman (Innovatie) en Peeters (Leefmilieu en Energie) en het brengt alle spelers samen (overheid, bedrijfsleven en onderzoekswereld) die actief zijn in de ontwikkeling van milieu- en energietechnologie.

Het MIP zal trouwens dienen als test case voor het innovatief aanbesteden van overheidsopdrachten. Daarbij zal ruimte worden gemaakt voor offertes waarin technologie wordt voorzien, die nog gedeeltelijk ontwikkeld moet worden. De eerste opdracht wordt het ontwikkelen van alternatieve aandrijving voor bussen. De ministers van Mobiliteit, Milieu en Energie en Innovatie zullen hiervoor samenwerken met De Lijn.

Voor Interuniversitair Centrum voor Breedbandtechnologie (IBBT) behoort multidisciplinair en beleidsoverschrijdend samenwerken tot de missie. De ziekenhuisschool van het UZ Gasthuisberg in Leuven is een tastbaar voorbeeld van hoe multidisciplinaire en beleidsoverschrijdende innovatie een vooruitgang kan betekenen voor de levenskwaliteit van alle Vlamingen en voor de sociale integratie van zieke kinderen in het bijzonder. Langdurig zieke kinderen kunnen er in een virtuele klasomgeving niet alleen de normale lessen blijven volgen, maar - en dit is nieuw - ook rechtstreeks in contact blijven met hun leraars en hun klasgenoten. Hier komt dus kennis samen uit de ICT, de gezondheidszorg en het onderwijs en dit in een innovatieve toepassing die ons welzijn verbetert.
Innovatie is cruciaal voor het behoud van onze welvaart en ons welzijn, zegt minister Moerman. We zijn ons daar nog te weinig van bewust: het wetenschappelijk onderzoek werkt nog teveel in een hokjesmentaliteit. De Vlaamse kenniseconomie moet haar troeven sneller valoriseren. En het grote publiek moet beseffen dat innovatie overal in de maatschappij aanwezig is.

Om heel Vlaanderen te betrekken bij het innovatiebeleid organiseert minister Moerman in 2006 een "Week van de Innovatie". Een wervend project dat, net als Flanders Technology twintig jaar geleden, alle Vlamingen moet overtuigen van het belang van innovatie. Tijdens die week zullen ook de innovatieve acties die de andere Vlaamse ministers hebben gerealiseerd aan het grote publiek worden getoond. Om het grote publiek bij dit evenement te betrekken wordt binnenkort een website gelanceerd waarin alle Vlamingen hun ideeën over dit project kunnen spuien.

Persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. (02) 552 61 11 - gsm. 0475 77 26 93 e-mail : persdienst.moerman@vlaanderen.be