Vereniging Nederlandse Gemeenten

vng roept rijk op knelpunten bij ouderenhuisvesting op te lossen

Ouderenhuisvesting én zorgverlening moeten meer met elkaar verbonden worden, in plaats van naast elkaar bestaan. De VNG pleit in haar position paper Gemeenten voor Wonen, Zorg en Welzijn voor een integrale benadering van wonen en zorg. Dit sluit ook beter aan bij de wensen en behoeften van ouderen, aldus de VNG.

De themacommissie Ouderenbeleid presenteerde vanochtend het rapport Lang zullen we leven!. De VNG vindt het positief dat de commissie juist ook de integraliteit van het ouderenbeleid benadrukt en gemeenten daarbinnen meer bevoegdheden en mogelijkheden wil geven, zoals bij de uitvoering van de Wet toelating zorginstellingen. Ook vinden wij het positief dat de commissie de eenzijdige nadruk op aantallen te realiseren woningen voor ouderen wil vermijden, maar zich richt op de kwaliteit van de woningen en de vraag van ouderen. Deze nadruk op meer kwaliteit wil de VNG ook toepassen op wijkniveau, een wijk moet geschikt zijn voor iedereen, niet alleen ouderen. Voor wat betreft de zorg voor ouderen is de VNG van mening dat de themacommissie de juiste snaar raakt met een versterkte inzet op preventie, daarmee kunnen dure zorgvragen en woningaanpassingen worden voorkomen. Een en ander moet echter wel betaalbaar blijven voor ouderen. Hoewel hun inkomenspositie zich de laatste 15 jaar gunstig heeft ontwikkeld, blijft de koopkracht van bepaalde groepen ouderen een punt van zorg, wij pleiten dan ook voor een extra fiscale korting voor ouderen en willen meer aandacht voor de vergoedingen waarop zij recht hebben.

Gemeenten zetten zich in voor ouderenhuisvesting door nieuwbouw, woningenaanpassing en toewijzingsbeleid. Gemeenten lopen daarbij tegen diverse knelpunten aan. Veel belemmeringen liggen buiten de beïnvloedingsmogelijkheden van gemeenten. De VNG roept het Rijk op de lokale aanpak te ondersteunen, en ervoor te zorgen de lokale aanpak nu en in de toekomst beter mogelijk te maken. Daartoe geeft de VNG het Rijk een aantal oplossingsrichtingen mee.

De opgaaf voor ouderenhuisvesting en wonen met zorg moet integraal worden opgepakt. Daarbij moet rekening worden gehouden met de lokale en regionale verschillen in de vraag naar wonen met zorg. En flexibiliteit in de regelgeving moet meer worden toegepast. Door het scheiden van wonen, zorg en welzijn zijn voor gemeenten meer kosten ontstaan. De VNG vindt dat gemeenten hiervoor gecompenseerd dienen te worden. Voor de realisatie van voldoende wonen, zorg en welzijn treedt te gemeente als regisseur op, maar heeft de gemeente in praktijk te weinig instrumenten om die regierol effectief op te treden. Ook het stimuleren van bewustwording en eigen verantwoordelijkheid van ouder wordende (verhuizende) burgers en eigen huis bezitters vindt de VNG een duidelijke taak voor het Rijk.

Indien het Rijk zich onvoldoende sterk maakt voor deze ontwikkelingen, zal het realiseren wonen, zorg en welzijn een zeer moeilijke opgave zijn voor gemeenten.

Gemeenten voor wonen, zorg en welzijn 57kB