Productschap Diervoeder

08/12/2005

Publicatie register toegelaten toevoegingsmiddelen

De Europese Commissie heeft een register van toegelaten toevoegingsmiddelen gepubliceerd. Uitsluitend toegelaten producten mogen als toevoegingsmiddel voor diervoeding in de handel worden gebracht, worden verwerkt en worden gebruikt.

Het GMP+-certificatieschema schrijft voor dat deelnemers zich moeten houden aan de wettelijke regels met betrekking tot toevoegingsmiddelen. Op grond van Verordening (EG) 1831/2003 betreffende toevoegingsmiddelen voor diervoeding, mogen uitsluitend toegelaten toevoegingsmiddelen in de handel worden gebracht, worden verwerkt en worden gebruikt.

De Europese Commissie heeft een openbaar register opgesteld van toegelaten toevoegingsmiddelen voor diervoeding. In het register zijn toevoegingsmiddelen opgenomen waarvoor op grond van artikel 9, Verordening (EG) 1831/2003 een vergunning is verleend. Daarnaast zijn in het register producten opgenomen waarvoor nog geen vergunning is verleend, maar die zoals voorgeschreven in artikel 10, tijdig zijn genotificeerd.

Het register is uitgebreider dan de lijst die op grond van Richtlijn 70/524/EEG was opgesteld. Dit komt doordat het open karakter van een aantal functionele groepen, zoals kleurstoffen en aromas, met de inwerkingtreding van de verordening is beëindigd. De producten die onder deze functionele groepen vielen, moeten in het kader van Verordening (EG) 1831/2003 apart worden genotificeerd.

Daarnaast is er onder de categorie technologische toevoegingsmiddelen een nieuwe functionele groep opgenomen voor inkuiladditieven. Deze producten vielen niet onder de reikwijdte van Richtlijn 70/524/EEG, maar zijn wel onder de reikwijdte van Verordening (EG) 1831/2003 gebracht. Onder de categorie nutritionele toevoegingsmiddelen zijn twee nieuwe functionele groepen toegevoegd, namelijk aminozuren en de zouten en analogen daarvan en ureum en zijn derivaten. Deze producten vielen onder de reikwijdte van Richtlijn 82/471/EEG, betreffende bepaalde in diervoeding gebruikte producten, maar zijn nu onder de reikwijdte van de verordening gebracht. De producten uit deze groepen zijn in het register opgenomen voorzover zij tijdig zijn genotificeerd.

De Europese Commissie wil de gebruiksvriendelijkheid van het register nog verbeteren. Zo bestaat het voornemen om het register in alle talen beschikbaar te stellen en om een databank op te stellen met daarin opgenomen een uitgebreide zoekfunctie. Dit laatste zal echter nog zeker een jaar duren.