Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuw boek: het weer op satellietbeelden
08 december 2005 - Bijna vijftig jaar na de lancering van de eerste weersatelliet is er een prachtig boek verschenen over het weer op satellietbeelden. Auteur is Kees Floor, tot voor kort als meteoroloog en docent meteorologie werkzaam bij het KNMI en tegenwoordig publicist.

Vorig jaar verscheen van zijn hand âWeerkunde, meteorologie voor iedereenâ en eigenlijk is âhet weer op satellietbeeldenâ een mooi vervolg daarop. De precisie, waarmee de recente, geavanceerde weersatellieten de aarde in beeld brengen is ongekend. We kunnen dat vrijwel dagelijks zien in de weerberichten op tv en natuurlijk ook op internet. Depressies, orkanen, onweersstoringen, stofstormen en wolken zien er vanuit de ruimte indrukwekkend uit. Het boek staat dan ook vol met de fraaiste beelden, die de auteur de laatste jaren heeft verzameld. Bovendien wordt uitgebreid ingegaan op de meteorologische achtergronden en biedt het leerzame boek gedetailleerde analyses van de beelden. Enige voorkennis van de meteorologie zal daarbij zeker van pas komen maar de teksten zijn prettig leesbaar geschreven en beslist geen droge kost.

Ook staan er verrassende uitstapjes in, zoals de uitleg bij de âwervelweg van Von Kàrmàn. Theodore von Karman was een Hongaarse natuurkundige die in 1911 voor het eerst een wiskundige beschrijving gaf van de wervelpatronen die zich in een gelijkmatige stroming achter een obstakel, bijvoorbeeld een eiland of berg, vormen. Aartsbisschop Dunstam van Canterbury ontdekte dat verschijnsel eigenlijk al in de tiende eeuw bij harpen die door de wind worden bespeeld, de zogenaamde Eolusharp. Op satellietbeelden zijn de Von Kàrmàn-wervels tegenwoordig heel goed te zien.Â

In het satellietboek komt een scala aan onderwerpen aan bod, niet alleen depressies en wolkenvormen maar ook vulkaanuitbarstingen waar vliegtuigen hinder van kunnen ondervinden, unieke lichtspiegelingen in het water, oceaangolven, door vliegtuigen veroorzaakte wolken, scheepswolken, verontreinigende stoffen in de atmosfeer die het klimaat beïnvloeden, bosbranden en saharastof. Satellietbeelden laten duidelijk zien dat stof dat in de Sahara bij zandstormen de lucht in wordt gewerveld, enorme afstanden afleggen. Satellietbeelden brengen de hele aarde in beeld en dat maakt dit bijzondere boek geschikt voor uitgaven in andere talen. In Nederland zijn we de eerste die ervan kunnen profiteren!

Kees Floor. Het weer op satellietbeelden. Uitgeverij Elmar B.V. Rijswijk, 2005. Paperback geïllustreerd in kleur, 120 pagina's, EUR 17.50, ISBN 9038916256.

Eerste uitgave: 08-12-05