Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 08 dec 2005


Innovatief mkb helpt EZ bij energiebesparingsbeleid

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft op 8 december twee cheques van 450.000 euro overhandigd aan de bedrijven PBF Group BV uit Almelo en Exendis BV uit Ede. Met dit geld koopt EZ innovatief energiebesparing en duurzaamheid in bij twee bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) volgens de beproefde SBIR-formule uit de VS. Via SBIR (Small Business Innovation Research Programme) besteedt de overheid opdrachten voor innovatief onderzoek op maatschappelijke themas uit aan het mkb.

Veelbelovend
PBF en Exendis hebben met een door EZ betaald haalbaarheidsonderzoek aangetoond dat hun projecten een grote bijdrage kunnen leveren aan energiebesparing en duurzaamheid én een grote kans maken op het introduceren van de door hun te ontwikkelen technologie. De projecten van deze twee bedrijven zijn beoordeeld als meest veelbelovend en grensverleggend en geselecteerd uit zeventien projecten van bedrijven. Beide bedrijven gaan ieder een door EZ betaald R&D-traject in van twee jaar. Daarna moeten de bedrijven zelf samen met externe financiers het project verder brengen tot een marktrijp product.

Amerikaans model
Het model voor innovatief aanbesteden komt uit de VS. De overheid neemt daarbij een groot deel van de kosten voor haar rekening: de kosten voor een haalbaarheidsonderzoek (fase 1) en het R&D-traject (fase 2). Voor fase 3, het commercialisatie-traject, moet de mkb-ondernemer een externe financier bereid vinden voor (mede-)financiering. In de VS loopt SBIR al meer dan twintig jaar en is een groot succes.

Het ministerie van Economische Zaken wil met SBIR starters, jonge groeiers en het mkb een zetje in de rug geven en ze uitdagen tot het doen van grensverleggend onderzoek. Met SBIR speelt het ministerie in op het bevorderen van het innovatief vermogen bij het mkb en op het belang van commercialisatie van kennis EZ verwacht medio 2006 samen met andere departementen nog meer SBIR opdrachten uit te zetten.

Vereniging FME-CWM, drs. Tom van der Maas (afdeling Communicatie), 079
- 353 13 67,
06 - 52 66 56 65, tma@fme.nl