Ingezonden persbericht


Windows Server 2003 R2 brengt 'meer doen met minder' een stap verder

Nieuwe oplossingen en gezamenlijke inspanningen met partners om klanten te laten profiteren van de voordelen van Windows Server 2003 R2

Schiphol-Rijk, 8 december 2005 - Microsoft heeft Windows Server 2003 R2 (Release 2) in productie genomen. Deze nieuwe versie, gebaseerd op Microsoft Windows Server 2003 met Service Pack 1, biedt nieuwe mogelijkheden en extra waarde voor klanten op het gebied van het beheer voor regiokantoren, identiteits- en toegangsbeheer, virtualisatie, gegevensopslag en webplatformtechnologieën. Het product zal binnen zestig dagen breed beschikbaar komen voor klanten. Daarnaast is ook Windows Storage Server 2003 R2 in productie genomen. Windows Small Business Server 2003 R2 zal in het tweede kwartaal van 2006 beschikbaar komen.

"Windows Server 2003 R2 bouwt verder op Windows Server 2003 en biedt naast betrouwbaarheid en veiligheid, nieuwe functionaliteit en voordelen", zegt Bob Muglia, senior vice president van Microsoft Server and Tools. "R2 geeft onze klanten een aantal nieuwe manieren om kosten en complexiteit te verminderen, de eindgebruikerproductiviteit te stimuleren en de strategische waarde van hun IT-systemen te verhogen."

Filialen en bijkantoren die via een netwerk verbonden zijn met het hoofdkantoor vertegenwoordigen een aanzienlijk percentage van de geïnstalleerde x86 servers. Dergelijke filialen zijn sterk afhankelijk van de Windows-infrastructuur en vergen extra middelen en beheer om voor het netwerk en de applicaties dezelfde prestaties te bereiken als op het hoofdkantoor. Door snellere datareplicatie en geavanceerde compressietechnieken helpt Windows Server 2003 problemen met beschikbare bandbreedte en beperkte IT-middelen te verhelpen, met betere prestaties van de servers bij filialen en een hogere werknemerproductiviteit als resultaat.

Windows Small Business Server 2003 R2
Windows Small Business Server 2003 R2 (SBS 2003 R2) komt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2006 op de markt. Met SBS 2003 R2 kunnen kleine bedrijven hun productiviteit verhogen door geautomatiseerd patch- en updatebeheer voor het hele bedrijfsnetwerk en grotere mailboxen. Daarnaast zijn er uitgebreide client access licentierechten voor toegang tot additionele Microsoft Exchange 2003 en SQL Server 2005 Workgroup Edition servers in het SBS 2003 R2 netwerk. Gebruikers van SBS 2003 R2 Premium Edition krijgen bovendien de beschikking over SQL Server 2005 Workgroup Edition-technologie. Zichzelf beherende dynamische systemen: virtualisatie en beheer van webservices Virtualisatie is een technologie waarmee IT-afdelingen fysieke infrastructuurbeperkingen kunnen overwinnen, vlugger services kunnen implementeren en een stap zetten naar dynamische systemen die sneller kunnen reageren op zakelijke eisen. Samen met Microsoft Virtual Server 2005 R2 is Windows Server 2003 R2 een rendabel platform voor virtualisatie, waarmee bedrijven hun operationele efficiency kunnen verbeteren door serverconsolidatie, migratie van oude applicaties, herstel na calamiteiten en het ontwikkelen en testen van software. Windows Server 2003 R2 bevat ook support voor WS-beheer. WS is een webservices-specificatie voor een manier waarop systemen toegang hebben tot beheerinformatie en deze kunnen uitwisselen, waardoor de kosten en de complexiteit van IT-beheer verminderd kunnen worden.

Effectief opslagbeheer
Windows Server 2003 R2 biedt nieuwe tools voor opslagbeheer om klanten te helpen met het beter benutten van opslag en het gebruik van schijfruimte te monitoren en in te delen met behulp van directoryquota's. Ook kunnen bepaalde bestandstypen op servers verboden worden en is het eenvoudig om iSCSI of Fible Cannnel storage area networks te configureren en ter beschikking stellen. Windows Storage Server 2003 R2 is nu eveneens in productie genomen. Dit product is een speciale 'file and print' server met nieuwe mogelijkheden, waaronder 'single instance storage' (content wordt slechts eenmaal opgeslagen, om doublures te voorkomen), zoekmogelijkheden in teksten en een ingebouwde voorziening voor het samenwerken aan documenten in combinatie met Windows SharePoint Services.

De Standard Performance Evaluation Corp., een non-profit benchmarkingorganisatie, heeft een nieuwe Network File System (NFS) prestatiebenchmark gepubliceerd van 22.416 operaties per seconde voor Windows Storage Server 2003 R2 Enterprise Edition op een vierprocessor HP ProLiant Storage Server. Dit laat zien dat HP-hardware in combinatie met Windows Storage Server 2003 R2 betere NFS-prestaties levert dan duurdere, leverancierseigen NAS-oplossingen voor gespecialiseerde applicaties zoals computer-aided design (CAD). Windows Server 2003 staat reeds aan de top voor wat betreft file server prestaties op basis van het meer algemeen gebruikte CIFS/SMB (Common Internet File System/Server Message Block) protocol. Edison Group heeft onlangs NetBench-testresultaten vrijgegeven: 4,11 gigabit per seconde doorvoersnelheid voor Windows Server 2003 R2 met CIFS. Dit overtreft de CIFS-prestaties van elk ander besturingssysteem.

Een krachtig webplatform met UNIX-interoperabiliteit Met Windows Server 2003 R2 kunnen organisaties hun zakelijke infrastructuur uitbreiden tot het web en de ontwikkel- en beheerkosten verlagen. Zij krijgen ook de beschikking over het Microsoft .NET Framework 2.0 en ASP.NET 2.0 die, als ze gecombineerd worden met Windows SharePoint Services en Internet Information Services (ISS) 6.0, een veiliger, betrouwbaarder, schaalbaarder en makkelijker te beheren webplatform bieden.

Windows Server 2003 R2 biedt ook een volledige reeks services om Windows- en UNIX-omgevingen te koppelen. Automatiseerders kunnen hun vertrouwde UNIX-tools en applicatiecode overzetten naar het Windows platform en zorgen voor cross-platform authenticatie, het delen van bestanden en indentiteitsbeheer. Zo kunnen bedrijven de waarde van hun investeringen in UNIX-applicaties behouden, UNIX-code updaten met Windows-technologie en de tijd en moeite besparen van het opnieuw schrijven van applicaties.

Veilige toegang vanaf iedere locatie
Met technologieën zoals Active Directory Federation Services (ADFS), Active Directory Application Mode (ADAM) en Identity Management voor UNIX, levert Windows Server 2003 R2 uitgebreid identiteitsbeheer voor interne en externe samenwerking. Bedrijven kunnen zo veiliger samenwerken met partners, de naleving van regels verbeteren, de efficiency van de IT-afdeling en de eindgebruikers verhogen door een 'single sign-on', alsmede de interoperabiliteit van heterogene systemen waarborgen via webservice-standaarden.

Inmiddels hebben meer dan dertig softwareleveranciers, hardwarefabrikanten en aanbieders van oplossingen aangekondigd om Windows Server 2003 R2 te ondersteunen in hun producten.

Upgrademogelijkheden
Klanten met Software Assurance of een Enterprise Agreement komen in aanmerking om Windows Server 2003 R2 te gebruiken in plaats van hun huidige Windows Server-software. Zodra Windows Server 2003 R2 algemeen beschikbaar is, zullen de klanten met Software Assurance deze automatisch ontvangen als zij Windows Server 2003-software bestellen. Alle andere klanten kunnen en licentie voor de serversoftware aanschaffen om de beschikking te krijgen over de Windows Server 2003 R2-functionaliteit. Windows Server 2003 R2 vergt dezelfde versie van de client access license (CAL) als de oorspronkelijke release van Windows Server 2003.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.



Ingezonden persbericht