Dienstenbond CNV

CNV Media roept politiek op snel duidelijke keuzes te maken ten aanzien van omroep
09-12-2005

CNV Media roept de politiek op snel duidelijke keuzes te maken ten aanzien van omroepbeleid. De bond doet verder een indringende oproep om de rust weer te laten keren. Zowel politiek, omroepdirecties alsook de Raad van Bestuur moeten daartoe hun verantwoordelijkheid nemen.

Clustercoördinator Media Richard Leloux van CNV Media: Dat kijkcijfers en reclame-inkomsten teruglopen, is niet verwonderlijk als je ziet hoeveel nieuwe zenders de laatste jaren een plek hebben gekregen. De spoeling wordt dunner; de kijker kan maar naar één programma tegelijk kijken. De politiek moet dus duidelijke keuzes maken, dan kunnen de omroepmedewerkers gewoon datgene doen waar ze goed in zijn: programmas maken.

Leloux onderstreept de onwenselijkheid van de huidige situatie: De laatste weken wordt het de medewerkers teveel. De nodige acties zijn inmiddels gevoerd. Dat leidt tot een stroom van kritiek, maar het is een zeer logische stap. CNV Media bemoeit zich niet met de inhoud van de programmas, maar deelt de frustratie van al die medewerkers die maar als pingpongbal gebruikt worden.

De CNV Media bestuurder beschuldigt de directies van de publieke omroep ervan ook nog eens een duit in het zakje te doen. Per omroep worden plannen gemaakt, in veel gevallen zonder goed overleg met de collega-omroepen. Het eigen straatje wordt schoongeveegd. Een totaalvisie ontbreekt op die manier. Leloux pleit voor gezamenlijke afspraken die tot win-winstituaties leiden. Recentelijk hebben de gezamenlijke ondernemingsraden van de publieke omroepen en vakbonden afgesproken om samen eens goed te gaan bespreken wat er moet gaan gebeuren. Er zijn namelijk heel veel parallellen te bedenken die voor alle omroepen gelden.

We moeten erachter zien te komen wat ons allen bindt en niet wat ons uiteen houdt. Niet naar de gevolgen kijken, maar naar de oorzaken. Samenwerken waar dat kan. De eigen identiteit behouden waar dat kan. Win-win situaties tussen omroepverenigingen en werkorganisaties creëren waar dat kan. De omroepmedewerkers verdienen een keer rust en zekerheid over hun positie. Dat komt uiteindelijk de kwaliteit van de programmas en de kijkcijfers ten goede, zo besluit Leloux.

Hoofddorp, 8 december 2005

Voor nadere informatie:
Richard Leloux, bestuurder: 06 20 47 18 91
Lilly van Geest, persvoorlichter: 06 10 88 41 41