Gemeente Lingewaard


Invoering burgerservicenummer uitgesteld

Het burgerservicenummer (BSN) zou per 1 januari 2006 worden ingevoerd. Die datum is niet haalbaar meer, omdat de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel niet meer op tijd kan worden afgerond. De nieuwe invoeringsdatum is nog niet bekend. Naar verwachting maakt minister Pechtold op korte termijn een nieuwe datum bekend.

Het burgersevicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer dat iedereen krijgt, die ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Het BSN is gelijk aan het sociaal-fiscaalnummer (Sofi-nummer).

Het BSN onderscheidt zich van het Sofi-nummer voor wat betreft het bereik ervan en de wijze waarop wettelijk is vastgelegd wat met behulp van het BSN mag gebeuren. Het BSN zal door (overheids)organisaties worden gebruikt voor de communicatie met de burger en, daar waar dat wettelijk is toegestaan, voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen (overheids)organisaties onderling.

Het burgerservicenummer is een onmisbare bouwsteen voor de overheid om te komen tot een verbetering van de (elektronische) dienstverlening. Het BSN draagt tevens bij aan de bestrijding van identiteitsfraude.

Bericht geplaatst 8 december 2005