Intel en CERN breiden samenwerking uit om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren

Lancering van het op Intel® Itanium® 2 en Intel Xeon® processors gebaseerde Platform Competence Centre; Intel eerste deelnemer aan CERNs openlab-II partnership

Kontich, 8 december 2005 - Intel en CERN, de Europese organisatie voor kernonderzoek, lanceren vandaag een nieuw Platform Competence Centre om geavanceerde processortechnologie te testen en te valideren voor gebruik in geavanceerd deeltjesonderzoek. Met deze samenwerking in de eerste fase van CERNs openlab industrieel partnership, is Intel de eerste deelnemer aan openlab-II, dat in 2006 van start gaat. Openlab-II omvat tevens een Platform Competence Centre om de voordelen te evalueren van 64-bit verwerking, virtualisatie en multi-core processors voor deeltjesfysica.

De overeenkomst werd op 5 december getekend bij CERN in Genève door dr. Herbert Cornelius, Director van het Advanced Computing Center van Intel EMEA en Robert Aymar, Director General van CERN. Door de samenwerking in openlab-II kan CERN toekomstige technologieën evalueren die naar verwachting een belangrijke impact hebben op oplossingen voor het wetenschappelijk rekenwerk voor het Large Hadron Collider (LHC)-project. De deeltjesversneller LHC is het vlaggenschip van CERN en is het grootste wetenschappelijke instrument ter wereld. Zo zal CERN onder andere in een vroeg stadium toegang krijgen tot nieuwe processors, platforms en netwerkhardware van Intel en een reeks embedded, op silicium gebaseerde technologieën, Intel *T's genaamd, die ontworpen zijn om infrastructuren efficiënter, veiliger en beheerbaarder te maken.

Als onderdeel van de overeenkomst ondersteunt Intel CERN ook bij de lancering van een Grid Interoperability Centre, om de voordelen van grid computing te evalueren voor een wereldwijde gemeenschap van deeltjesfysici. Ook zal de integratie van grid computing met de huidige CERN-infrastructuren gevalideerd worden.

Gedurende de eerste driejarige fase van CERN openlab hebben de openlab industriepartners (Enterasys, HP, IBM, Intel en Oracle) het CERN opencluster getest en gevalideerd. Het opencluster is een op Intel Itanium 2 gebaseerd systeem met meer dan 100 dual-processor servers. De evaluatie van de prestaties van deze servers vindt plaats omdat zij deel uitmaken van het wereldwijde 'grid' van computers dat nodig is om de gigantische datastromen te verwerken die de LHC-experimenten naar verwachting zullen opleveren. De LHC, een enorme deeltjesversneller met een omtrek van 27 kilometer, zal in 2007 in gebruik worden genomen en jaarlijks meer dan 10 miljoen gigabyte aan gegevens produceren. De afgelopen anderhalf jaar heeft het opencluster van CERN een vitale rol gespeeld in het simuleren van de werking van het LHC Computing Grid. In het bijzonder werd bijgedragen aan de zogeheten Service Challenges waarbij in april 2005 een continue datastroom van 600MB/s werd bereikt tussen CERN en zeven grote wetenschappelijke rekencentra over de hele wereld. In de afgelopen maanden zijn deze Service Challenges verder uitgebreid, waarbij het gaat om gegevensoverdracht over een periode van vele weken naar 20 rekencentra wereldwijd.

Het op Intel-gebaseerde opencluster heeft ook in recordtijd essentiële resultaten geleverd aan CERN-constructeurs voor de optimalisatie van de hittestroom rond de enorme deeltjesdetectoren. Deze constructie-uitdaging liet de prestaties van opencluster als getallenkraker op zijn best zien. Intel-processors spelen ook een sleutelrol in de dagelijkse operaties van CERNs Computer Center, waar zo'n 2000 Intel Xeon dual-processor servers worden ingezet in een PC-farm.

Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst, biedt Intel nu toegang tot zijn Advanced Computing Center programma, dat bedoeld is om de ontwikkeling te versnellen van nieuwe, zeer snelle rekensystemen die meer flexibiliteit en meer supercomputerkracht bieden. Technische experts van Intel zullen ook workshops van CERN ondersteunen en trainingen geven op het gebied van Intels technologieën voor grid computing, zeer snel rekenwerk en clustertechnologieën.

"Ik ben zeer verheugd dat Intel dit zeer vruchtbare partnership met toewijding blijft ondersteunen", zegt Robert Aymar, Director General van CERN. "Het CERN openlab is een kans voor CERN en zijn industriepartners om van elkaar te leren en om de grenzen van geavanceerd wetenschappelijk rekenwerk te verleggen. Ik verwacht dat het nieuwe Platform Competence Centre de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de overstap van onze wetenschappelijke gemeenschap op 64-bit."

"Meer van vijftig jaar heeft CERN zijn positie aan het front van het deeltjesonderzoek gehandhaafd en samengewerkt met wetenschappers over de hele wereld om naar sporen te zoeken van nieuwe verschijnselen die mogelijk een licht kunnen werpen op de oorsprong van het universum", zegt dr. Herbert Cornelius, Director van het Advanced Computing Center, Intel EMEA. "Met plezier breiden we onze samenwerking uit om het fundament voor het zeer snelle rekenwerk achter CERNs research te bieden. De technologie van Intel zal CERN helpen om zich voor te bereiden op de lancering van het krachtigste wetenschappelijke instrument ter wereld. Op zijn beurt zal CERN ons beslist bruikbare feedback geven op onze meest recente technologieën, door hiermee tot aan de grenzen van hun mogelijkheden te gaan in CERN's bijzonder veeleisende rekenomgeving."

Over CERN
CERN, de Europese organisatie voor kernonderzoek heeft het hoofdkantoor in Genève. De huidige lidstaten zijn:, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. India, Israël, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk de Verenigde Staten, Turkije, de Europese Commissie en UNESCO hebben de status van waarnemer.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.